Палестински туристи превземат Тел Авив

Израел привлича като магнит летовници и поклонници от Западния бряг в месеца Рамадан

Палестински туристи превземат Тел Авив | StandartNews.com

Тел Авив. В музея "Ерцел", близо до плажа "Чарлс Клоур" в Тел Авив, са събрани много експонати, свързани с арабско-израелския конфликт, включително завладяването на Яфа. Групата палестински младежи, които са пристигнали на плажа на Тел Авив и са седнали на стълбите на музея, нямат представа за това, какво има в него, разказва в репортажа си в. "Маарив".

"За първи път съм в Тел Авив", казва Легал Атачи. 24-годишният младеж е дошъл с приятели от Рамала, за да прекара няколко дни в забавления в Тел Авив. "Отдавна мечтаех за плажа на Тел Авив, който бях виждал само на снимки и на географската карта. Когато пристигнах в града, бях зашеметен от неговата красота".

Атачи работи във фабрика за производство на алуминий близо до град Беит Харон. Преди две седмици по време на Рамадана той бе подал молба за туристическа виза до Гражданската администрация. Той е един от милионите палестинци, получили и, които ще получат, туристическа виза за Израел в месеца Рамадан. Хиляди от тези палестинци изпълват плажовете на най-големия еврейския град. Тези дни там се чуват високоговорителите на спасителите, които на арабски език предупреждават палестинците да не преминават границата за безопасно къпане и да не навлизат навътре в морето. "Те са много недисциплинирани", казва един от спасителите. "Някои от тях са много развълнувани, защото за пръв път се къпят в море. Те обаче не знаят какви опасности ги дебнат във водата", добавя той.

"Чувствам пътуването до Тел Авив като ходене в чужбина", споделя 20-годишният студент от Рамала - Мохамед Адана. Той не скрива радостта си, че се намира на Обетованата земя.

Според официални данни на Координатора на дейността на правителството в териториите (COGAT) досега 100 000 палестинци са получили визи и са посетили роднини на Запад от Зелената линия или са ходили да се молят в джамията Ал Акса в Ерусалим. Най-много посетители дойдоха в Израел за Ейд ал-Фитр в края на Рамадана. Тези дни стотици хиляди палестинци се очакват да залеят плажовете и клубовете в Тел Авив, да се забавляват и да харчат повече пари, отколкото в палестинските градове.

"Процедурата е проста", обяснява Юсуф от Наблус:"Подаваш молба до Палестинския районен координационен офис, който препраща искането ти за виза до израелската страна, която обикновено удовлетворява молбата. Цялата процедура отнема 24 часа, а понякога още по-малко. Зависи колко време искаш да пребиваваш в Израел.
Палестинците, които обикновено идентифицират израелците като войници или заселници, по време на посещенията си в Израел се запознават с други аспекти от живота на евреите. Това променя мисленето им. Този процес е взаимен, защото някои от евреите за първи път срещат палестинци от Западния бряг и откриват, че те са хора, които твърде много приличат на тях.

"В Израел ние се запознаваме с евреите. Те се "отварят" към нас и това променя мисленето и на двете страни смята Юсуф.

"Мисля, че около половин милион палестинци тези дни ще дойдат в Тел Авив и Яфа и ще посетят плажовете.", преценява 19-годишният Рабия от Наблус. Те ще "завладеят" не само плажовете, но и градските кръчми и клубове. Ще се забавляваме яко", добавя палестинецът и се усмихва приятелски.

Но по-възрастният Карим от Рамала вече е използвал разрешението за влизане в Израел за други цели."Не смятам да ходя по плажовете. Аз съм работещ човек. Ще отида със семейството си в Ерусалим да се помолим в джамията "Ал Акса". Тя е близо до граничния пункт и в нея е прохладно. Хубаво е, че и израелската власти и палестинската страна полагат усилия да ни улеснят за Рамадана.", коментира със задоволство Карим.

Юсуф от Наблус смята, че Израел има интерес да приема колкото се може повече палестински туристи. "Мисля, че от палестинските туристи Израел печели над 1 милиард шекела. Както много израелци пътуват в Европа и харчат там големи суми, така за много палестинци визитата в Израел е годишната им ваканция. Палестинско семейство, което пътува до Израел и стои там три дни, ходи на плаж, пие кока-кола, храни се, купува подаръци за децата и харчи няколко хиляди шекела. Мисля, че Израел трябва да отвори контролните пунктове за палестинци, които не създават проблеми. Освен че Израел печели пари в случая това е важно и за съвместното съществуване, помирението и отвореността между двата народа.", коментира Юсуф.

Докато палестинските туристи от Западния бряг харчат здраво в Израел, заведенията в Рамала са празни. "Аз съм собственик на ресторант, който остана празен за Рамадана.", казва разочарован Карим. Неговото заведение е близо до площад "Арафат" в центъра на Рамала."Ако в края на Рамада, приключа само с 8000 шекела печалба, това ще е лоша ситуация. Защото в сезона на свещения празник Рамадан би трябвало да събера приходи за покриването на загубите през цялата година.", коментира песимистично Карим. Според него подобна е неблагоприятната ситуация и в други палестински заведения на Западния бряг.

Повечето палестински туристи, които са прекарали ваканция си в Израел, планират своето следващото посещение, по време на което да се радват на плажовете на Тел Авив и магазините в Яфа.
"Това, което виждам сега, ме зарежда с впечатления и опит", споделя на излизане от морето 25-годишният Марюб Аши, който живее в малко селце между Рамала и Ерусалим. "Аз харесвам всичко тук - храната, морето, въздуха, дори красивите момичета, разхождащи се по плажовете. "Инша Алах", отново ще дойда тук. Днес обаче ще трябва да се завърна в моето село, защото визата ми изтича в 10 часа вечерта.", казва със съжаление Марюб.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай