Сряда,

Отвориха офертите за тунела под Шипка, какви са предложенията

От: Стандарт -
1246
Отвориха офертите за тунела под Шипка, какви са предложенията
A
A
A

Отворени са ценовите оферти на допуснатите кандидати в тръжната процедура за избор изпълнител на строителен надзор при проектирането и строителството на тунела под Шипка, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ценовите предложения са следните:

- Обединение "Консултанти Шипка 1", с участници: „3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.p.A, "ПИ ЕС КОНСУЛТ" ЕООД и "КОНТПАС" ООД - 4 651 482 лв. без ДДС;

- "ИНФРА ИНВЕСТ ШИПКА" ДЗЗД, с участници: "ПЛАН ИНВЕСТ Пловдив" ЕООД, "Инфра контрол" ЕООД, "Инфрапроект консулт" ЕООД и "Метроконсулт БГ" ЕООД - 4 588 882 лв. без ДДС;

- ДЗЗД "КОНСУЛТАНТИ ГАБРОВО/ШИПКА", с участници: "СТРОЛ – 1000" АД и "ИНФРАМ" АД - 5 744 112 лв. без ДДС;

- ДЗЗД "ПЪТКОНСУЛТ 2000 – ТРИ ЕС – ИРД", с участници: "ПЪТКОНСУЛТ 2000" ЕООД, "ТРИ ЕС" ЕООД и ИРД ИНЖЕНЕРИНГ С.Р.Л. – 4 308 050 лв. с ДДС;

- ДЗЗД "ТРАНСКОНСУЛТ-СВЕКО", с участници: "Трансконсулт – БГ" ООД и "Свеко Енергопроект" АД – 5 399 946 лв. без ДДС.

Проектът "Проектиране и строителство на обект: "Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка" е предложен за включване в Програмата "Транспортна свързаност" 2021-2027 г., която до момента не е одобрена.Обектът включва изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км.

Тунелът под Шипка ще е 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 километър западно от прохода "Шипка“ и на 1 километър източно от връх Малуша.Северната част на съоръжението ще бъде в област Габрово, а южната – в област Стара Загора. Тунелът ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа), съобщиха още от АПИ.

Вчера вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов каза, че не само не е спрян проектът за тунела под връх Шипка, но започва реалната работа по неговото изграждане. "Получихме устно уверение от фирмата, избрана да проектира и построи тунела, че потвърждава офертата си за изграждане на съоръжението", съобщи Караджов пред България он ер. 

Той беше в Габрово за участие в дискусия за бъдещето на проекта по покана на местната власт. 

На 28 януари се очаква официалното писмено потвърждение. Това ще позволи дейностите по проектиране на тунела да започнат, обясни вицепремиерът, цитиран от МРРБ.

На въпрос защо все още не е подписан договор с фирмата изпълнител, министър Караджов напомни, че през октомври 2019 г. е обявена открита процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на проектиране (изготвяне на технически проект) и строителство на обект. От избора на изпълнител през 2020 г. до момента договорът не е подписан, защото решението за избор е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, които отхвърлят жалбите.

Министър Караджов обърна внимание на факта, че за тунела под Шипка има изработен единствено разширен идеен проект. Все още няма технически проект, по който реално да може да започне строителство веднага. Ето защо и обществената поръчка е за инженеринг. Срокът за изпълнение е 4 години и два месеца. От тях 8 месеца са за проектиране и 3,5 години за строителство.

"Няма да бъде с 4 платна. Не знам защо така е проектиран първият български тунел, но така ще продължи, защото мостът няма да понесе още две платна", обяви министър Караджов.

Тунелът не е регионално съоръжение, а част от международния транспортен коридор №9. Ако не бъде построен, България ще бъде санкционирана.

"Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен. Моето желание беше АМ "Русе - Велико Търново" да продължи на юг, да мине през планината със същия габарит. Затова изразих учудване, че тунел, който ще свързва Северна и Южна България, е проектиран само с две ленти", посочи министър Караджов. 

Не е застрашено финансирането за тунела под Шипка, категоричен бе той.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com