Отпускат 400 млн. лв. за енергийна ефективност и модернизация

Определени са нови критерии за финансиране на проекти за индустриални зони

Отпускат 400 млн. лв. за енергийна ефективност и модернизация | StandartNews.com

Как да се подкрепи и финансира бизнесът - възможностите за това бяха представени на конференция в Русе от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той съобщи, че освен 140 млн лв. за енергийна ефективност, са предвидени и 260 млн. лв. за технологична модернизация, които предстоят по плана за възстановяване и устойчивост през лятото.

Определени са и нови критерии за финансиране на проекти за изграждането на индустриални зони.

"Имаме ковид криза, която приключва, последвана от инфлационна криза, последвана от войната в Украйна и всичко това ни задължава да работим с максимална скорост, за да можем да предоставим на българската икономика повече средства. Едно от важните послания към бизнеса, което имаме е, че предстоящите инвестиции в индустриални зони ще се случват не там, където държавата реши, че трябва да има индустриална зона, а там, където операторът на зоната може да демонстрира реален инвеститорски интерес. Това е основният критерий, по който ще бъдат финансирани проекти. Държавата поема изграждането на довеждащата инфраструктура до избрания терен, ако операторът му може да се аргументира защо това е необходимо", заяви Лорер.

Министърът посети Русенския университет и се срещна с кмета Пенчо Милков (на снимката), с когото са обсъдили важните теми за Русе – летището, индустриалните зони, речния транспорт. Kмeтът e cпoдeлил, чe eднa oт възмoжнocтитe зa paзвитиe нa индycтpиaлнaтa зoнa в Pyce e в ayтoмoтив ceĸтopa, ĸъдeтo ocвeн cъщecтвyвaщитe фирми, имa вeчe зaявeн cepиoзeн инвecтитopcĸи интepec и oт нoви компании.

Двамата се съгласиха, че подобряването на инфраструктурата ще доведе до подобряване на бизнес средата в общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай