Отличници сме по програмата срещу безработицата

Вместо загуба на евросредства ОП "Развитие на човешките ресурси" отчете преизпълнение

Отличници сме по програмата срещу безработицата | StandartNews.com

Брюксел одобри първата оперативна програма от новия програмен период 2014-2020 г. Това е "Развитие на човешките ресурси", за която 2015 г. при всички положения няма да бъде нулева. Министерството на труда и социалната политика, което управлява програмата, има готовност да стартира първите процедури още в началото на 2015 г. със средства от държавния бюджет. В следващите 6 години по "Развитие на човешките ресурси" България има достъп до 2,136 млрд. лв. от Европейския социален фонд. Безвъзмездната помощ е насочена за подпомагане на работната сила в трудния преход от безработица към заетост, за повишаване на квалификацията и адаптиране на бизнеса към новите икономически условия, както и за социалното включване и намаляване на бедността сред най-уязвимите групи от населението.
------------------------------------

На фона на риска от загуба на милиони евро по някои от действащите до момента оперативни програми ОП "Развитие на човешките ресурси" ще завърши стария програмен период дори с преизпълнение. Преди седмица Комитетът за наблюдение на програмата отчете на свое заседание, че България е сред страните отличнички в Европа по усвояване на средства от Европейския социален фонд. Именно спазването на всички правила до момента е една от причините Брюксел да даде зелена светлина за старт на процедурите по новата ОП "Развитие на човешките ресурси".

За периода 2007-2013 г. заложеният бюджет на ОП РЧР бе в размер на 2,136 млрд. лв. Близо половината от тях като междинно звено се управляват от Агенцията по заетостта, която се нареди на челните места по усвояване на евросредствата сред останалите подобни агенции в страни-членки. Ресурсът от 948 407 786 лв. бе насочен в две направления - повишаване на икономическата активност и интеграция на уязвимите групи и неактивните лица на пазара на труда и повишаване на производителността и адаптивността на работната сила, а оттам и нейната конкурентоспособност.

От 2007 г. до момента Агенцията по заетостта е сключила общо 2883 договори за усвояване на 973 547 109 лв. безвъзмездна помощ, което е с 3% преизпълнение на планирания бюджет. От тях реално изплатени са вече 789 113 594 лв. Разликата от 184,4 млн. лв. е по проекти, които в момента се изпълняват и трябва да приключат до края на 2015 г. "Само за първите 10 месеца на тази година сме верифицирали договори за 172 836 841 млн. лв. Това е преизпълнение с 60 млн. лв., което позволява да се покрият рискове от евентуално неусвояване на средства по другите оси на програмата", казва директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Общо 37 са схемите, по които Агенцията по заетостта предоставя безвъзмездна финансова помощ по ОП РЧР. От нея са се възползвали над 390 хиляди души, включени в обучение и над 112хиляди души - в заетост.

По 16 от схемите е предоставена възможност безработни и неактивни лица да се интегрират на пазара на труда. Към някои от тях бизнесът е проявил значителен интерес да участва с проекти. Такава например е "Ново работно място", която осигурява стимули работодателите да наемат млади безработни до 29-годишна възраст. Безвъзмездно се покриват инвестиционни разходи и разходи за труд, свързани със създаването на нови работни места за младите хора, които получават обучение в зависимост от изискванията на работодателя. По тази схема, чийто бюджет е 18 932 995 лв., са сключени 226 договора, част от които трябва да приключат през 2015 г. Включените в обучение младежи са общо 2088 лица. От тях 1019 са завършили успешно професионална квалификация, а за 932 - по ключови компетентности. В заетост след обучението са включени общо 1176 лица.

При висок интерес от страна на безработните се реализира схемата, която им дава възможност да започнат свой собствен бизнес. 1134 безработни обучени и са получили финансова подкрепа до 20 000 лева, за да започнат собствен бизнес . Подписаните договори са за 21 274 694 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай