Основателят на Amazon стана 4-ти по богатство

Основателят на Amazon стана 4-ти по богатство | StandartNews.com

Гигантът за онлайн търговия отчете тримесечна печалба от 513 млн. долара

Креативният бизнесмен Джеф Безос започва дейността си с дървен стол, направен от стара врата

Основателят на Amazon Джеф Безос наскоро увеличи богатството си с 6 млрд. долара само за 20 минути. Той спечели по 300 млн. долара в минута, или по 5 млн. долара в секунда. Компания му обяви по-добри от очакваните резултати за печалбата си в края на борсовата сесия, в която повишението в цената на акциите на Amazon достигна над 10%. На следващия ден сесията на борсите беше не по-малко вълнуваща за компанията, а ценните книжа на Amazon добавиха още 9,57% до 659,59 долара за акция. Преди няколко дни книжата на Amazon достигнаха дневен връх от 704,55 долара. Това добави 2 млрд. долара към състоянието на Безос, което достигна 61,3 млрд. долара.

Подемът на цената на акциите направи Безос четвъртия най-богат човек в света според Forbes, измествайки мексиканския милиардер Карлос Слим. На първите три места в класацията са Бил Гейтс, Амансио Ортега и Уорън Бъфет. Причината за поскъпването на акциите на Amazon е, че гигантът в сферата на онлайн търговията обяви тримесечна печалба от 513 млн. долара, или 1,07 долара на акция, спрямо загуба от 57 млн. долара или 12 цента за акция за първите три месеца на 2015 г. Продажбите на компанията отбелязаха ръст от 28% до впечатляващите 29,1 млрд. долара.

"Amazon Е. and youТre done!". Това гласи една стара реклама на най-голямата в света компания за онлайн търговия. Amazon предлага наистина всичко и се старае да покрива целия диапазон на търсене на клиентите, и то с гаранция за качество. Компанията е създадена през 1994 г. от американския бизнесмен Джеф Безос, а през 1995 г. стартира и интернет сайтът на фирмата. Нарича я Amazon - с името на река Амазонка, най-пълноводната река в света. Това не е пресилено, ако човек надникне в огромните складове на този интернет гигант.

Както всяка друга голяма фирма, така и Amazon, има своя легенда, според която собственикът на Amazon.com е направил първия си работен стол от дървена врата с цел да икономиса средства. Днес в компанията някои от столовете също са направени от врати, но това вече не е с цел икономии, а за да напомня на всички служители необходимостта от икономии. Отначало на сайта се продават само книги. В края на юни 1996 г. магазинът започва да продава музикални дискове, а през ноември на същата година и видеопродукти. По-късно в асортимента се появяват MP3 записи, софтуер, видеоигри, електроника, дрехи, мебели, храни и играчки.

Компанията има филиали извън САЩ - в Бразилия, Канада, Великобритания, Германия, Япония, Франция, Италия, Испания, Индия и Китай. Има и отдел за книги в Милтън Кейнс, на север от Лондон.

Търговията на компанията се разраства и през 2012 г. печалбата на Amazon.com от интернет продажби се повишава с почти 30%, като достига 13,18 млрд. долара. Компанията е платформа, чрез която продават както Amazon, така и хиляди други независими търговски компании. Един и същи продукт често се предлага от много търговци. Така че за една и съща стока може да се открият различни цени, предлагани от участниците в платформата. Честата промяна на цената е една от стратегиите на Amazon за стимулиране на бързите продажби. Един от огромните плюсове на Amazon е, че дори супернамалените стоки могат да се намалят още. Всички дрeхи, обувки и аксесоари, които се продават директно от компанията, могат да се намалят с още 20% с промо код, който ще получите, ако се абонирате за нюзлетъра им. Всеки ден в Амазон се предлагат оферти със суперниски цени за ограничено време и количества. Често офертата наистина си заслужава, но поради големия интерес най-търсените и изгодни предложения се изчерпват буквално за секунди.

Ако даден продукт е върнат от клиента или е имал нужда от лека поправка, компанията го ремонтира, тества, определя му гаранция и го пуска за продажба на много по-ниска цена в Amazon Warehouse. Друга инициатива на Amazon e предлагането на дневни оферти с огромни намаления на дизайнерски продукти, които се предлагат само за няколко дни. Дълго време книгите са били основният бизнес на компанията, а днес някои от най-хитовите заглавия се предлагат безплатно и легално на нейния сайт, но за да ги четете, трябва да имате електронен четец Kindle

Една от основните причини Amazon да се утвърди на пазара е безкомпромисното качество и оригиналността на стоките, купени директно от производителя. Ако имате какъвто и да е проблем или искате да върнете продукта дори без да има конкретна причина, сътрудниците на Amazon помагат това да стане за няколко минути.

Amazon има и дъщерна компания за научна и развойна дейност Lab126, която разработва електронни продукти, като електронния четец Kindle.

Три големи идеи движат компанията

Откривателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос създаде компания с над 300 млрд. долара пазарна капитализация. Изданието BusinessInsider събра няколко цитата, които показват неговата гениалност:

За самодоволството: "Една компания не трябва да се пристрастява към лъскавината, защото тя не е трайна".

За иновациите: "Мисля, че пестеливостта, както и други ограничения, движат иновациите. Един от малкото начини да излезеш от тясна кутия е да измислиш пътя си за измъкване".

За напредъка: "Ако си ориентиран към надпреварата, трябва да изчакаш, докато някой конкурент направи нещо. Да си фокусиран върху клиентите ти позволява да си по-инициативен".

За новите идеи: "Винаги ще има щастлива случайност, свързана с откритие".

За избора на приятели: "Животът е твърде кратък, за да се размотаваш с хора, които не са изобретателни".

За морала: "Това, което ме дразни най-много, е когато мина покрай банка и видя реклами, които се опитват да убедят хората да си вземат втора ипотека на дома, за да могат да отидат на почивка. Това доближава злото".

За стратегията: "Имали сме три големи идеи в Amazon, на които държим от 18 години, и те са причината да сме успешни. Поставяй клиента на първо място. Изобретявай. Бъди търпелив".

За растежа: "Всички компании трябва да бъдат вечно млади. Ако потребителската ти база остарява с теб, ти си Woolworth's" (фалирала търговска верига).

За подвижността: "Ако не си упорит, ще се откажеш от експериментите твърде рано. А ако не си гъвкав, ще си блъскаш главата в стената и няма да видиш различно решение на проблема, който се опитваш да разрешиш".
За екипа: "Никога не бих казал "не" за нещо, което екипът е искал да направи, но може да кажа "да" за нещо, което не е искал да направи".

Журналист разкри тежките условия на труд в складовете

Въпреки огромните печалби Amazon не мисли много за работниците си, които са претоварени с работа до краен предел. Разследване на Би Би Си през 2013 г. показа тежките работни условия в британски склад на компанията. Работниците в големия 74 322 кв. м склад в Суонзи трябва да събират и разпределят по една пратка на всеки 33 секунди, за да изпълнят нормата от 110 пратки на час, разкри репортер под прикритие на Би Би Си след 10-часова вечерна смяна.

Заплащането също не е завидно, ако се съди по британския стандарт: за дневна 10-часова смяна работниците получават по 6,50 лири на час, а за вечерна - по 8,25 лири. По време на смените работникът има право само на една 30-минутна почивка. Всяка следваща се удържа от надницата на служителя. Журналистът под прикритие бил снабден с крачкомер. Той установил, че за 10-те часа работа и стотиците пратки, които трябвало да разпредели, е извървял над 17 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай