Орешарски: Няма да съживяваме фалирали предприятия

Валутният борд остава до влизането ни в еврозоната

Орешарски: Няма да съживяваме фалирали предприятия | StandartNews.com

София. "Публични средства в закъсали фирми ще се въздържаме да правим". Това обяви премиерът Пламен Орешарски по повод политиката на реиндустриализация на първия национален форум "Правителство – бизнес" в зала 3 на НДК в отговор на въпрос на представители на бизнеса. "Не можем да си позволим да рискуваме с публични средства", категоричен бе премиерът.

 

От своя страна Даниела Бобева обяви, че има формирана работна група, която е съвместно с Министерство на икономиката, академичните среди и бизнеса. Групата ще изготви национална програма за реиндустриализация, което е и инициатива и ЕС. "Ще разработим собствена програма. А най-често задавания въпрос за индустриалната инфраструктура - пътища, депа и др., ще е един от елементите на тази стратегия", обясни Даниела Бобева.

 

Има стратегия за развитие на електронното правителство

 

"И аз питам, защо все още няма електронно правителство – ние го правим от 90-те години. Днес задават този въпрос тези, които са виновници, че то не е готово," подчерта Орешарски.

 

Пълно е с хардуер и неговорещ помежду си софтуер в едно ведомство. Предстои много работа. Набелязали сме стратегия за развитие на електронното правителство, в програмния период да вкараме над 700 услуги на администрацията и областно ниво, каза още Орешарски. Ще направим софтуера между ведомствата да си говори на един език – да могат гражданите и бизнесът да има полза от това. Никога не съм давал нереалистични очаквания, но по отношение електронното управление, това няма да стане утре, но то е приоритет, подчерта Орешарски.

 

Валутният борд остава до влизането ни в еврозоната

 

Валутният борд в България ще се запази до влизането ни в еврозоната, увериха премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов по повод питания на националния форум. Изпълнителният директор на предприятие "Радомир Метали" Людмил Александров зададе въпрос какво смята премиерът и правителството по отношение намаляването на конкурентоспособността на българските износители заради фиксирания курс на лева към еврото. За сравнение със поевтиняването на валутите в съседни страни, които са ни конкуренти. Орешарски коментира следната поговорка „Ела зло, че след тебе по- зло"

 

Девалвацията на валутите на съседите наистина подобрява тяхната конкурентоспособност, но ако България въведе плаващ курс на лева, това ще означава изключително много разходи на бизнеса, несигурност и скъсени инвестиционни хоризонти.

 

Затова посъветва българския бизнес да проявява по голяма гъвкавост и го похвали, че към момента се справя добре.

 

В страни без валутен борд на бизнеса е по трудно да обслужва задълженията си, посочи финансовият министър Петър Чобанов.

 

Затвор за рекет от страна на държавни служители

 

Затвор за рекет от страна на държавни служители, поиска шефът на "Агрополихим" Филип Ромбаут. Той призова правителството да предвиди в проекта за Наказателен кодекс криминализиране на действия на държавни чиновници, които отказват възстановяване на законни средства на фирми. Става въпрос за митнически служители, които отказват да върнат ДДС и акцизи.

 

Пламен Орешарски обеща да разгледа случая. Според него и в момента има достатъчно наказания за държавните чиновници, които си позволяват своеволия.

 

Не закона, а прилагането му е проблем и призова бизнеса за съвместна с правителството война срещу неспазването на законите. Предстои да направим цялостен преглед на административните функции и нарушения, който до сега не е правен, заяви вицепремиерът Даниела Бобева. Ще приложим най-добрите практики в Европа, така че да засилим контрола и санкциите, заяви Бобева.

 

Търговските вериги прилагат нелоялни практики спрямо производителите

 

Търговските вериги имат сериозен принос за развитието на българската икономика, но в тяхната дейност виждаме тенденции, които ни смущават - нееднакви търговски практики и различно третиране на местни и чужди производители.

 

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по повод питане на шефа на Асоциацията за модерна търговия Йордан Матеев "Каква е оценката на правителството за ролята на големите търговски вериги в българската икономика и плановете за тяхното регулиране".

 

"Защо търговските вериги купуват вносни стоки през български търговци, а не директно. Това ми намирисва на заобикаляне на ДДС", попита на свой ред премиерът Пламен Орешарски.

 

Идеята на правителството е да се спрат подобни съмнителни практики. Вицепремиерът Даниела Бобева също зададе въпрос към Асоциацията за модерна търговия - Защо не вписвате в търговския регистър на Агенцията по вписванията търговските си отчети?

 

Тя посочи че сам 8 държави в момента нямат законодателни практики, които да регулират отношението на производителите с търговските вериги. Затова България в момента разработва специален законопроект, в които ще почерпи опит от Франция и Чехия за изработване на работен механизъм за лоялни търговски практики.

 

Кодексът на труда не е важна пречка за бизнеса

 

Кодексът на труда не е в списъка с задачите, които трябва да бъдат решени спешно, обяви Пламен Орешарски по повод изказването и въпросите на президента на КНСБ Пламен Димитров. Димитров попита премиера дали Кодексът на труда е сред административните тежести, които пречат на бизнеса. Въпросът му беше по повод предложенията на работодателските организации за промени в трудовото законодателство с цел по-голяма гъвкавост на работните места. Орешарски заяви: "Никога не съм казвал, че това е основна пречка за бизнеса. Сигурно може да се усъвършенства, но не е нещо, което трябва да се изведе на преден план".

 

Той допълни, че правителството ще работи по посока пробив на нови пазари. "България основно насочва износа си към държавите от страните в Европейски съюз, но може да се насочи и към Китай. Тази страна е един необятен пазар, но труден за обхват, друг тип икономика и стандарти. Добрите резултати идват след много работа и ние ще продължим работа в тази посока", подчерта Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай