Оманският фонд иска държавна помощ за КТБ

Оманският фонд иска държавна помощ за КТБ | StandartNews.com

София. Оманският държавен фонд е изпратил писмо до БНБ с искане за разговори с правителството и БНБ за Корпоративна търговска банка, съобщи пресцентърът на Централната банка. В писмото се предлага изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

"Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение", се казва в прессъобщението.

Документът е от името на EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори. Фондът на Оман е акционер в затворения частен трезор с 30% от капитала.

Управителят на БНБ Иван Искров, който според запознати е на международна среща заедно с финансовия министър Румен Порожанов, явно е очаквал подобно предложение, защото е наредил след получаването му веднага да се събере Управителният съвет на БНБ, за да го обсъди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай