Олинклузив?Бизнесмен обясни защо приключва

Кое го прави неозгодно за ресторантьорите

Олинклузив?Бизнесмен обясни защо приключва | StandartNews.com

Както вече стана известно, новата тенденция сред хотелиерите у нас е да се отказват от олинклузива, каза зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров, предава БТА.

По думите му пилотно към този вариант преминават около 10 на сто от предприемачите в сектора. Обсъждат се и други варианти – на клиентите да се предлага само закуска, или закуска и вечеря, допълни Димитров. Според него е нужно да се намери златната среда, за да бъдат доволни гостите, някои от които предпочитат да се хранят в хотела.

Олинклузивът е удобен за крайния клиент, но не е целесъобразен за бизнесмените, бе мнението на Димитров. Според него този тип обслужване води до големи разхищения на храна, което е икономически неизгодно. Освен това е причина и за излишни разходи за енергия, заплати, както и за по-сериозно замърсяване на околната среда. За идеята да се повиши ДДС за ресторантите Димитров коментира, че това ще направи българският туристически продукт неконкурентноспособен. Той бе категоричен, че членовете на БХРА имат много аргументи против такава стъпка и вече са информирали министъра на туризма за своята позиция.

Той допълни, че е заблуда, че този бизнес е много печеливш. Той е "витрина", вижда се, че идват много хора, но не и разходите, които са наложителни и са много високи, обясни зам.-председателят на БХРА. И уточни, че само заплатите на работниците в бранша са скочили тройно за няколко години, защото собствениците се опитват да задържат кадрите си.

а отминаващия летен сезон Димитров посочи, че е малко по-добър от миналогодишния, но с по-лоши показатели спрямо (предпандемичната, бел. ред.) 2019 г. Според него оборотът се е повишил, но увеличените разходи и инфлацията са "изяли" печалбите. Нещата в туризма са прекалено сложни, за да се вземат прости решения от типа вдигаме данъците и оправяме всичко, коментира още Димитров. И призова управляващите преди да налагат решения, да търсят експертизата на бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай