Огромен удар с имотите! Ето в този град у нас

Къде се купуват най-много в момента

Огромен удар с имотите! Ето в този град у нас | StandartNews.com

Сделките с имоти в София нараснаха с над 30% в периода от октомври до декември миналата година спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През периода от октомври до декември в столицата са регистрирани 9668 сделки с имоти, при 7402 продажби през предходното тримесечие, пише Блиц..

По принцип последното тримесечие на годината е най-доброто за пазара на имоти. 2022 г. не прави изключение.

Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в цялата страна са 67 362, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст със 7,85% спрямо предходното тримесечие. А спрямо първото тримесечие на годината ръстът на реализираните сделки е с 37,8%.

Реализирани са повече сделки с имоти както в повечето големи градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти.

Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през последното тримесечие на миналата година са 23 562. Това е с 16,3% повече спрямо предходното тримесечие. От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София.

На второ място е Пловдив, където увеличението на продажбите е с 14,12%, а на трето място е Варна с ръст от 12,7% спрямо предходното тримесечие. В Стара Загора също има ръст на сделките, но в Бургас и Русе има спад.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си.

Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай