Огнище на птичи грип откриха в Раковски

Това е първото открито огнище на заболяването за тази година

Огнище на птичи грип откриха в Раковски | StandartNews.com

Огнище на птичи грип е локализирано във ферма за патици в град Раковски. Това е първото огнище на това заболяване за тази година, съобщава БНТ.

„Предполагаме, че се касае за ново навлизане на вируса, както това се случи на практика в другите страни от Европейския съюз“, обясни д-р Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Българската агенция по безопасност на храните.

В страните от ЕС към момента има над 30 огнища на вируса по птиците. „Говорим за ново нашествие на вируса. Сивият сектор или пък задният двор не са в случая причината за появата“, коментира Александра Митева.

Вирусът на птичия грип се разпространява лесно. В индустриалните ферми в повечето случаи става дума за пробив в биосигурността, посочва специалистът.

Контролът след 2018 година е доста засилен, над минималните изисквания на европейското и националното законодателство, увери д-р Митева. За 2019 година огнищата са били 5. През 2019 година са били унищожени близо 260 хиляди птици, а през 2018 те са били над милион, припомни тя.

На този етап няма опасност за хората, нито за разпространение на инфекцията в страната, отбеляза д-р Александра Митева. „Вирусът е високо патогенна инфлуенца по птиците, но на този етап няма данни да е опасен за хората, да е инфектирал хора.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай