Офшорки ще може да държат до 10% от застрахователи

Офшорки ще може да държат до 10% от застрахователи | StandartNews.com

Офшорни компании ще могат да притежават до 10% от капитала на банки, застрахователни и пенсионни дружества, както и предприятия за колективно инвестиране. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в закона за дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Целта е законът да бъде приведен в съответствие с разпоредбите на европейското законодателство.

С промените се въвежда праг на дялово участие от 10%, под който забраните на закона няма да се прилагат. Целта е ограничаване на действието на закона в случаите, в които дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, има минимално или незначително дялово участие в българска компания, и не може да влияе върху дейността й. Досега имаше пълна забрана за участие в банки и застрахователи за фирми, в които акциите се притежават от офшорка.

С приетите текстове се въвежда изискването да се вписват действителните собственици на офшорно дружество, когато то пряко или косвено участва в капитала на банка, застраховател, пенсионен фонд, или извършва друга дейност, до която законът ограничава достъпа на офшорки. Промените влизат в сила от 1 юли 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай