Очакват скок в цената на водата

Домакинствата отделят до 15% от доходите си за ВиК услуги

Очакват скок в цената на водата | StandartNews.com

София. Цената на водата трябва да скача, сочи анализ на Световната банка. Все повече съоръжения за водоснабдяване и пречистване на отпадни води ще влизат в експлоатация, което неминуемо ще доведе до нарастване на цените. Това заяви Ивайло Колев, координатор в Световната банка, изготвила стратегия за водния сектор у нас по време на форум за водния отрасъл.

Инвестициите в тези съоръжения трябва да бъдат покрити и това може да стане само чрез вдигане на цените. За най-бедните домакинства пък трябва да има помощи за ВиК услугите подобно на помощите за отопление, допълни Колев. Сметките за ВиК услуги при най-бедните домакинства стигат до 10-15% от средния им месечен доход, сочат данните на Световната банка.

А цената на водата не трябва да надхвърля 4% от средния доход на домакинство за конкретен регион, пише в анализа на банката. Цената на водата трябва да е поносима за населението, коментира и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Оказва се, че много от водните дружества в страната не успяват да покриват разходите си. Една от причините е голямата загуба на вода по мрежата, която надхвърля многократно тази в останалите европейски страни.

Министърът обяви, че специална група ще разработва проект за нов закон за водите. Той трябва да бъде приет най-късно до 2016 г., в противен случай може да изгубим 2 млрд. лв. от Брюксел, предназначени за сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай