Очакват отлична реколта от пшеница

Очакват отлична реколта от пшеница | StandartNews.com

През тази година ще има свръхпроизводство на пшеница в световен мащаб. Големи количества зърно ще бъдат добити и в Черноморския регион, където са налице и значителни количества от миналогодишната реколта. Това вещае спад в цените на зърното и низходящ тренд на пазара в началото на изкупната кампания.

Тази прогноза направи Стефан Пенев, собственик на голямо зърнопроизводително стопанство в разградската община Лозница. Фермерът, който планира да започне жътвата след 10 дни, очаква добив от 600 кг. на декар. Според него климатичните условия тази година не са били лоши и въпреки обилните валежи през някои период и краткотрайното засушаване през пролетта, повредите в житните масиви са незначителни.

Българските зърнопроизводители все повече залагат на чуждите сортове, призна Пенев, който традиционно изпитва в опитното си поле наши сортове пшеница, селектирани в института в Генерал Тошево.

Той счита, че родните сортове могат да дадат по-добри добиви, но искат специални грижи, различни от стандартната агротехника, еднаква независимо от вида посеви. Собственикът на едно от най-големите земеделски стопанства в Лудогорието прогнозира, че 2/3 от българската пшеница, произведена тази година у нас, ще отиде за износ. Очакваната реколта от 4 млн. т. зърно ще бъде достатъчна както за осигуряването на хлебния баланс в страната, така и за да гарантира добри приходи от експорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай