ОБЗОР: Атанас Добрев е новият шеф на Фонд "Земеделие"

ОБЗОР: Атанас Добрев е новият шеф на Фонд "Земеделие" | StandartNews.com

Полицаи взели служебната кола на досегашния зам.-директор Виолета Александрова

Държавен фонд "Земеделие" си има нов шеф - досегашният парламентарен секретар на аграрното министерство Атанас Добрев. Той е третият директор на ДФЗ за последните пет дни. Добрев е назначен за титуляр, след като в четвъртък беше обявено, че Разплащателната агенция се отнема от ръцете на Мирослав Николов и се поверява на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев. В петък обаче Гечев отказа да заеме поста, а охраната не пусна Николов и заместничката му Виолета Александрова в сградата на ДФЗ. Управителният съвет на ДФЗ, който в четвъртък дружно подаде оставки, избра Атанас Добрев, чиято кариера е преминала почти изцяло в сектора. Преди да стане парламентарен секретар на аграрното ведомство, е бил шеф на различни дирекции в ДФЗ, работил е в Агенцията по горите, бил е и шеф на Фонд "Българска гора". След това е влязъл в частния сектор, за да се върне в държавната администрация с правителството на Пламен Орешарски.

Преди заседанието на УС на ДФЗ освободеният шеф на Фонда Мирослав Николов беше пуснат в министерството, но само до коридора. "Там ме чакаха хора от отдел "Човешки ресурси" на министерството, връчиха ми заповед за освобождаване, държаха се любезно. Разписах, че съм получил заповедта", каза Николов. Според него, в документа пише, че се издава вследствие на протокол от заседание на Управителния съвет, който обаче не бил приложен към нея. "Затова смятам, че ще имам основания да обжалвам, но първо ще се запозная подробно с документите", обясни Николов. Заместничката му Виолета Александрова не беше допусната в сградата на земеделското министерство. Човек от охраната обаче излезе и любезно й поиска ключовете от служебния автомобил "Фолксваген Тигуан". Александрова обясни, че ключовете са в дома й и ще ги предаде срещу приемно-предавателен протокол. От министерството твърдят, че макар ключовете да са у нея, колата вече е във Фонд "Земеделие". Тя била обявена за открадната миналия петък. Полицията я открила паркирана пред дома на Александрова и я извозила до паркинга на Фонда. Досегашната зам.-шефка на ДФЗ обаче е категорична, че до днес сутринта автомобилът е бил пред дома й. Самата Александрова все още не е разписвала заповед за освобождаването си от длъжност. Нейното име, както и това на Мирослав Николов обаче бяха свалени от секция "Ръководство" на сайта на ДФЗ веднага след днешното заседание на Управителния съвет.

Оставките на УС не били приети

Твърденията, че решенията на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" след четвъртък не са легитимни, не отговарят на истината, коментираха от аграрното ведомство. Въпреки че членовете на УС дружно са подали оставки на 10 юли, те не са били приети от земеделския министър проф. Димитър Греков, който е и шеф на УС. Затова решенията за освобождаването на шефа на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са напълно легитимни, коментираха от пресслужбата на ведомството.

Греков: Ще си тръгна с гордо вдигната глава

"От днес начело на най-голямата финансово-кредитна институция в сектора на селското стопанство е доказан професионалист. Убеден съм, че той достойно ще отговори на очакванията на българските земеделски производители", казва земеделският министър Димитър Греков по повод избирането на Атанас Добрев за изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". "Уверен съм, че максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2500 проекта, които бившето ръководство на фонд "Земеделие" забави. Това ще ми даде и моралното удовлетворение за добре свършена работа, за да си тръгна от поста с гордо вдигната глава. Защото оценката за управление на един или друг политик или министър я пишат тези, за които е работил", казва министърът в прессъобщение, раздадено на медиите.

Заместниците на ДФЗ, които запазват постовете си - Николай Дачев, Атидже Алиева-Вели и Татяна Ангелова, си тръгнаха от заседанието на УС през задния вход и не коментираха решенията. Не стана ясно и кой ще заеме мястото на освободената заместничка във Фонда Виолета Александрова, която отговаря за европарите по Програмата за развитие на селските райони.

Производители прогнозират масови фалити

Масови фалити на производители заради неразбориите във Фонд "Земеделие" прогнозират от Асоциация Биопродукти. "Ръководството твърди, че тези договори са подготвени и подписани от изпълнителния директор с дата 30 юни, но ако това не е така, при евентуална смяна на ръководството, никой друг не би могъл да подпише тези договори със стара дата. Това ще доведе до практически фалит десетки земеделски производители и предприемачи, които вече са получили писмо за одобрение на проектите и ги изпълняват", се казва в писмо на асоциацията до земеделския министър и премиера. Според браншовиците, проблемът ще засегне и местните инициативни групи, които са договорили с бенефициентите на местно ниво проекти, направили са административни разходи (най-често с гаранции, подписани от общините) и очакват само подписване на тези договори - отново с крайна дата 30 юни.

Според земеделското министерство, опасенията на производителите са напразни. Бившият зам.-шеф на ДФ "Земеделие" Виолета Александрова обаче твърди, че страховете на производителите са оправдани. Според нея, проекти за над 200 млн. лв. ще бъдат отложени с поне шест до девет месеца заради смяната на ръководството на ДФЗ.

Лукс на борда на най-голямата открита яхта

Производителят на яхти Mangusta е известен с луксозните си лодки. Компанията потвърждава имиджа си с новия модел Mangusta 165, която е най-голямата открита яхта. Тя пропътува успешно Средиземно море и събра погледите на последното изложение Fort Lauderdale Boat Show в САЩ. Суперяхтата разполага с просторни каюти, които предлагат достатъчно място за гостите да се отпуснат и да се насладят на пътуването. Лодката е от фибростъкло и може да достига скорост от 40 възела. Пилотската кабина представлява просторен кабинет, който предлага истински лукс за капитана, който ще бъде избран, за да управлява най-голямата открита лодка в света. Засега не е ясна точната цена на лодката, но със сигурност ще е седемцифрено число. По-малките модели от този вид се харчат между 7 и 17 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай