Обявиха средната заплата у нас. Кои са шампионите по пари

Тази величина е относителна

Обявиха средната заплата у нас. Кои са шампионите по пари | StandartNews.com

Средната работна заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на 2023 г. Увеличението на годишна база е с 13,1%. Но тя е общо взето относителна величина.

Данните са публикувани в информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище за второ тримесечие на 2023 г. Най-висока е средната заплата в столицата – 2697 лв., което е с 37,8% над стойността за страната.

Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в Русе - 16,5% и в Търговище - 15,6%, а най-малък - в Силистра - само 4%.

В седем икономически дейности средните заплати са над средната за страната. В тях са заети 26% от работещите, а останалите 74% от работниците попадат в дейности, в които възнагражденията са под средната заплата за страната.

Най-високо остава заплащането в икономическата дейност, създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения - над 4300 лв. Следва производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия - малко над 3000 лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай