Неделя,

Обсъждат дисциплината на енергийната борса

От: Редактори -
Обсъждат дисциплината на енергийната борса
A
A
A

"Поведението на държавните енергийни дружества на борсата отговаря напълно на ангажиментите по европейското и българското законодателство". Това е казала енергийният министър Теменужка Петкова на среща с представители на работодателските и синдикалните организации, на която бе обсъдено състоянието на пазара на електроенергия и мерките за неговото стабилизиране, съобщиха от министерството на енергетиката.

По думите на енергийния министър през 2018 г. производството на електроенергия в България се е увеличило с 2,3 на сто спрямо 2017 г. През януари тази година износът на енергия от страната е нараснал с 200 процента в сравнение със същия период на миналата година, което е показвало сериозния интерес от страна на съседните пазари към произведената у нас енергия, е допълнила тя. Министър Петкова е подчертала, че пазарът "ден напред", който функционира в рамките на "Българска независима енергийна борса" ЕАД, се е развил през последната година. Изтъргуваните количества през 2017 г. са 4 тераватчаса, а през 2018 г. - 6 тераватчаса.

АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица-изток" 2 са увеличили предлаганите количества енергия на пазар "ден напред". "Национална електрическа компания" ЕАД също ще ги увеличи при наличие на подходящи условия. Това е в изпълнение на поетия ангажимент през втората половина на януари, се посочва в съобщението.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е изразил задоволство от дискусията, тъй като обсъдените мерки ще успокоят пазара на енергия у нас. По думите му предстои да се разшири пакетът от стандартизирани продукти, които ще се предлагат на борсата, допълниха от енергийното ведомство.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички