Обсъждаме данъчни тайни по телефона

С ПИ код доказваме кой се обажда до Националната агенция за приходи

Обсъждаме данъчни тайни по телефона | StandartNews.com

София. Данъчни тайни ще може да се обсъждат по телефона със служители на Националната агенция за приходи. Идеята е гражданите да доказват самоличността си по телефона с персонален идентификационен код (ПИК). Така ще могат да задават конкретни въпроси, свързани с размера на дължимите от тях налози.

В момента гражданите и бизнесът могат да ползват над 60 електронни услуги на НАП. Но екип на приходната агенция работи за разширяване на кръга услуги, които може да се ползват с ПИК. Една от идеите е идентификация на гражданите с ПИК при обаждане на телефон 070018700 до информационния център на НАП. Това ще позволи обсъждане по телефона на конфиденциална информация за задълженията и плащанията на гражданите към държавния бюджет. Размерът на платените и дължимите налози е данъчна тайна.

Но ако човек докаже по телефона личността си с помощта на ПИК, с експертите от информационния център ще може да се обсъждат данни от данъчното му досие. Което ще бъде голямо улеснение за гражданите, тъй като ще пести време и пари. Всеки може да вземе своя персонален идентификационен код (ПИК) от офис на НАП. Ако подаде заявление в офиса на приходната агенция по постоянния си адрес, ПИК се издава веднага. Ако е в друг офис на НАП, кодът се взима до няколко дни.

Земеделци избират облагане

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и едновременно с това са регистрирани по ДДС, вече имат право да избират реда за облагане на доходите от дейността си. Тези доходи ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец само ако земеделският производител избере този ред на облагане. Изборът става с декларация, която за 2014 г. се подава в срок до края на януари. При този вариант фермерите ще трябва да водят стриктно счетоводство, но ще може да приспадат всичките си разходи. Ако земеделците не подадат такава декларация, за доходи, придобити след 01.01.2014 г., те ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно признатите разходи (60% или 40% в зависимост от вида на произвежданата продукция).

Образец на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с която се избира облагане с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, както и повече информация за данъците на земеделските производители може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и по пощата, с обратна разписка. Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки фермерите могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща [email protected].

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай