Обрат с парите! 61 905 банкери на улицата

"Файненшъл таймс" с анализ, който вещае големи промени

Обрат с парите! 61 905 банкери на улицата | StandartNews.com

Банките по света са съкратили над 60 000 работни места през 2023 г., която я прави една от най-тежките за сектора от финансовата криза и заличава голяма част от местата, създадени след края на пандемията от КОВИД-19, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от финансовия портал pariteni.bg.

Инвестиционните банки се сблъскаха с втора поредна година на спад на таксите, тъй като сключването на сделки и публичните листвания бяха спрени, което накара Уолстрийт да се опита да защити маржовете на печалба чрез намаляване на броя на служителите.
 
На други места поглъщането на Credit Suisse от UBS доведе до поне 13 000 по-малко позиции в обединената банка, като през следващата година се очакват още големи съкращения.
 
„В повечето банки няма стабилност, няма инвестиции, няма растеж – и е вероятно още работни места да бъдат съкратени“, каза Лий Такър, собственик на фирмата за финансови услуги Silvermine Partners.

20-те най-големи банки в света са на път да съкратят най-малко 61 905 работни места през 2023 г., според изчисления на Financial Times. Това се сравнява със съкращенията на повече от 140 000 работни места от подобни кредитори по време на световната финансова криза от 2007-08 г.

FT използва данните на компаниите и собствените си доклади, за да състави данните и не включва по-малки банки или скромни съкращения на персонал, така че общата загуба на работни места в сектора ще бъде по-висока. През предишни години, като 2015 и 2019 г., имаше масови загуби на работни места от банки, които бяха засегнати от масивни съкращения от страна на европейски кредитори, които се борят да се справят с исторически ниските лихвени проценти. Но най-малко половината от съкращенията през 2023 г. идват от заемодателите на Уолстрийт, чиито инвестиционни банки се борят да се справят с темповете на повишаване на лихвените проценти в САЩ и Европа.

Няколко часа след спасяването на Credit Suisse през март пазарните наблюдатели започнаха да прогнозират, че най-значимото банково сливане след финансовата криза ще доведе до съкращения на хиляди работни места. Credit Suisse вече планира да съкрати 9 000 служители, но UBS се очакваше да съкрати повече и по-бързо, тъй като елиминира дублиращи се позиции и повечето от засегнатата инвестиционна банка на бившия си съперник.
 
През ноември UBS разкри, че вече е съкратила 13 000 работни места от комбинираната група, с което общият брой на служителите достигна 116 000. Но главният изпълнителен директор Серджо Ермоти посочи, че 2024 г. ще бъде „ключова година“ за придобивания и анализаторите очакват още хиляди работни места да бъдат загубени през следващите месеци.

Wells Fargo разкри този месец, че е намалил работниците си с 12 000 до 230 000 души. Банката заяви, че е похарчила 186 милиона долара за разходи за обезщетения само през третото тримесечие, докато 7000 работни места са били загубени.

Главният изпълнителен директор Чарли Шарф обяви, че банката е заделила до 1 милиард долара за допълнителни разходи за обезщетения, разкривайки, че още хиляди работни места са изложени на риск.

Другите големи кредитори на Уолстрийт рестартираха годишните си програми за „намаляване на служителите“ през 2023 г., с изключение на няколко години от началото на пандемията.

Citigroup съкрати 5000 работни места, Morgan Stanley съкрати 4800, Bank of America съкрати 4000, Goldman Sachs съкрати 3200 и JPMorgan Chase съкрати 1000 работни места. Като цяло големите банки на Уолстрийт планират да съкратят поне 30 000 работни места през 2023 г.

„Приходите ги няма, така че това е отчасти реакция на прекомерната експанзия. Но има и просто обяснение: политическо намаляване на разходите“, каза Такър. „Ако управлявате подразделение и шефът ви поиска спестявания, правите съкращения или сте уволнен.“

През януари 2022 г. главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг каза, че е „много загрижен“, че конкуренцията за наемане на персонал е увеличила разходите за възнаграждения на Уолстрийт, където заплатите са се повишили с около 15% през последните 12 месеца. Процентът беше увеличен.

Но за по-малко от две години липсата на сделки принуди кредиторите да рационализират своите инвестиционни банки. Данните от групата за сравнителен анализ на финансовите услуги Alliance Greenwich показват, че най-големите инвестиционни банки са съкратили персонала си с 4 процента само през първата половина на годината, като през втората половина на годината ще бъдат направени още съкращения.

Някои големи банки не планират да съкращават персонал през 2023 г., особено HSBC и Commerzbank, които направиха рязко съкращаване на персонал през последните години.

Вторият по големина кредитор в Италия UniCredit, който намалява работната си сила през последните две години като част от стремежа си към ефективност, не обяви големи съкращения през 2023 г. Нейната служители на пълен работен ден са намалели с почти 10 процента – ​​или 7700 – през двете години до март и тя е заделила допълнителни 300 милиона евро за разходи за преструктуриране, за да помогне за финансирането на до 1000 доброволни напускания.

С изключение на възстановяването на активността в инвестиционното банкиране, перспективите за глобалните банкови работни места е малко вероятно да се подобрят през следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
6180sweet
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи