Няма достатъчно гъбари, износът пада

Няма достатъчно гъбари, износът пада | StandartNews.com

В Краище гъбарството е основен поминък

За липса на обучени работници за събиране на гъби, алармират от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове. Това се оказва основният проблем в бранша. Бизнесът е принуден да купува и изнася в пъти по-малко продукция, въпреки че България е един от основните износители в Европейския съюз. Все по-трудно става намирането на работна ръка, тъй като събирането на гъби е сезонна дейност и предприятията работят основно само през пролетта и през есента. Заради това се купуват все по-малко и по-малко количества.

„При нас няма отлив на берачи. Дори децата са с нас в планината. Селото ни е между три планини – Рила, Пирин, Родопите. Има къде да берем гъби. За нас гъбарството е препитание", твърдят жители на белишкото село Краище.

В региона най-много виреят манатарките, пачият крак, рижиката, челядинката, овчият крак, масловките, среща се и смръчкулата", споделят местните гъбари. В момента берат пачи крак, който се изкупува за 5 лева килограм. В последните години имат и конкуренция. Пристигат на тумби селяни от други общини, опъват палатките край селото и също събират гъби. „Но не ги гоним. Защото и тях недоимъкът е довел тук", споделя Али Рункьов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай