Новият надзорник на ББР: Ще работим с малките

Банката е стабилна, добре капитализирана, каза Валентин Михов

Новият надзорник на ББР: Ще работим с малките | StandartNews.com

Банката за развитие трябва да работи в интерес на хората и на малките и средните предприятия в България, надявам се,  че така ще стане, заяви в предаването „Тази събота и неделя“ Валентин Михов – номиниран за нов член на Надзорния съвет на ББР.

„За поста ме покани министърът на икономиката Кирил Петков с много ясна визия, че тази банка трябва да започне да прави това, което й е предписано в закона за ББР – да работи с малки и средни предприятия и наистина да помага на икономиката на България“, посочи той.

„В закона за ББР се споменават над 20 пъти малки и средни предприятия, нито веднъж държавни фирми и големи корпоративни клиенти“, обясни Михов.

„Идеята за изменението в устава на БНБ беше да нямо повече такива кредити, които не отговарят на закона за ББР.  Това като проблем го виждат и регулаторът и рейтинговите агенции казват, че това не е точно това, за което е създадена банката за развитие – кредитирането на големи клиенти“, обясни Михов.

Според него няма аналог на банката с КТБ.

„Банката е стабилна, добре капитализирана, благодарение на това, че държавата е наляла 840 млн. миналата година – официалните мотиви са за борба с COVID. Така че банката е стабилна, тя няма и клиенти физически лица практически, така че няма аналог с КТБ“, заяви той.

„Споровете в България дали трябва такава банка като ББР са повече от 10 години. В Германия и Австрия има такива банки, които са за развитие и правят точно това, което би трябвало да прави и нашата банка за развитие – подпомагат малките предприятия. В САЩ също има такава финансова институция“, обясни Валентин Михов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай