Новина от Китай вдигна шеметно цените

Има надежди за по-широко икономическо отваряне

Новина от Китай вдигна шеметно цените | StandartNews.com

Цените на акциите се вдигнаха във вторник, след като Китай обяви, че ще разхлаби още ограниченията, наложени заради пандемията.

Индексът Nikkei 225 се повиши с 0,16% и затвори на 26 449, докато по-широкият индекс Topix спечели 0,4% до 1910 във вторник, разширявайки печалбите от предишната сесия. Инвеститорите усвоиха данните, които сочат, че нивото на безработица в Япония е намаляло през ноември, докато активността на търговията на дребно в страната е нараснала по-малко от очакваното, пише profit.bg.

В понеделник Централната банка на Япония отхвърли спекулациите, че ще се откаже от разхлабената си парична политика след изненадваща корекция на 10-годишната цел за доходност миналата седмица. Освен това регионалните настроения бяха повдигнати, след като Китай обяви, че ще отмени мерките за изолация на Covid за пристигащи пътници от началото на януари, което поражда надежди за по-широко икономическо отваряне. Забележителни печалби записаха тежки играчи в индекса като Mitsubishi UFJ (1,9%), Sumitomo Mitsui (1,7%), Fast Retailing (2,1%).

Пазарите на акции в Хонконг и Австралия останаха затворени във вторник.

Офшорният юан поскъпна до 6,95 за долар, след като Китай обяви, че ще прекрати изискванията за карантина за пристигащи пътници от 8 януари. Така властите разпалиха надежди за по-бързо икономическо възстановяване.

Междувременно инвеститорите реагираха на данните, показващи спад на индустриалните печалби в Китай с 3,6% през 11-те месеца на годината, до 7,7 трилиона юана, ускорявайки се от спад от 3% през периода януари-октомври. Икономическият растеж на Китай е само 3% през първите три тримесечия на тази година и се очаква да остане около този темп през цялата година, една от най-лошите години от почти половин век, отбелязва Reuters.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай