Нови трасета за газ за ЧНГ

През януари започваме да строим "Набуко" и "Южен поток", обяви Борисов

Нови трасета за газ за ЧНГ | StandartNews.com

На 10 януари започва строителството на газопровода "Набуко-запад" у нас. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ след завръщането си от Брюксел. В белгийската столица той обсъдил проекта с шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу. Едновременно с "Набуко България" ще стартира и изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток". Тръбата ще тръгне към останалите европейски страни при Провадия, допълни премиерът. За целта на 9 ноември у нас идва президентът на Русия Владимир Путин. Такава ни е уговорката, увери Борисов. Преди няколко месеца София и Москва се ангажираха до 15 ноември да бъде подписано Окончателно инвестиционно решение за строежа на българската отсечка от проекта.

Борисов обясни, че е предложил на Барозу Европейската комисия да участва и да подпомогне строителството на "Набуко-запад" на родна територия. Шефът на ЕК пък потвърдил, че този приоритетен за България и Европа проект ще получи рамо от Брюксел. Предвижда се по тръбата да идва природен газ от находището "Шах Дениз 2" в Азербайджан, което дава на България така желаната диверсификация за доставка на синьо гориво. От газовата криза през януари 2009 г. България всячески се стреми да получи възможност за доставки на газ от различни маршрути и източници. В тази връзка Борисов посочва още сключеният наскоро концесионен договор за проучване и добив на газ и нефт от блок "Хан Аспарух" в Черно море от консорциума "Тотал", OMV и "Репсол". Благодарение на него ние ще имаме след две-три години газ, който да изнасяме или да си харчим в България, и в големи количества. Освен това ще си построим и интерконектор с Турция, която ще ни даде достъп до други източници на синьо гориво, включително до турския терминал за втечнен газ, добави Борисов.

Изпълнението на двата проекта едновременно - "Набуко-запад" и "Южен поток", ще създаде работни места и ще гарантира в следващите години истинска диверсификация на доставките на газ за България, казва Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай