Вторник,

Нови 200 млн. лева дълг пое държавата

От: Иван Ангелов -
A
A
A

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа бяха поети от правителството. Така общият новопоет дълг от началото на годината до момента става един милиард и 200 милиона лева.

Финансовото министерство преотвори емисия за книжа за 10 години и половина, като среднопретеглената доходност е 0,55 на сто. Същата емисия бе отворена и в края на февруари, много преди обявяването на извънредното положение, и тогава бе постигната рекордно ниска среднопретеглена доходност от 0,12 на сто.

Общият брой на постъпилите поръчки достигна 250,7 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,25 пункта.

Днешният аукцион е втори от началото на извънредното положение, като миналата седмица бяха пласирани 5-годишни книжа. Въпреки че доходността е по-висока от периода преди кризата, остава сравнително ниска.

Днешната емисия е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на номинална конвергенция, който се отчита от Европейската централна банка като един от Маастрихтските критерии.

Най-голямо количество от книжата придобиха банките – 81,5 %, следвани от застрахователни дружества – 5,5 %, пенсионни фондове – 3 % и други инвеститори – 10 %.

Държавните ценни книжа се считат за много сигурна инвестиция, макар и с ниска доходност.

Това е първата емисия, откакто премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на април страната ни ще кандидатства за влизане във валутния механизъм ERM II.

Също така това е и първата емисия, откакто бе актуализиран бюджетът и лимитът за нов държавен дълг през годината бе увеличен до 10 милиарда лева.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички