Нова тенденция за имотите в София. Къде се обръщат цените?

Все повече се търсят зелени сгради

Нова тенденция за имотите в София. Къде се обръщат цените? | StandartNews.com

Скокът на цените на имотите се забавя, на преден план излизат зелените сгради. В южните квартали на София цените са до 2000 евро на квадрат, но на места има прекалено насищане с предлагани сгради.

С близо 20% са се повишили цените на новото строителство през 2022 г. Тенденцията за повишаване на цените се запазва, но за предстоящата 2023 г. очакваме по-малък процент. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени проекти, каза консултантът по недвижими имоти Костадинка Канурова в предаване на "България сутрин".

Трудът през последните 2-3 години чувствително е повишил стойността си, а това е сериозно перо от себестойността на продукта, изтъкна гостът.

"Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали сградите са енергийно ефективни, дали са "зелени". Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още "на зелено", какъв е видът или марката на влагания материал, съответно показателите на материалите. Цените на електроенергията нараснаха в пъти през последната година", обясни консултантът по недвижими имоти.

"Предпочитат "на зелено", защото тенденциите бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки "на зелено", клиентът имам по-голям избор на имот", обясни консултантът по недвижими имоти пред Bulgaria ON AIR.

Експертът призова да бъдем внимателни при договорните отношения при покупка на имот "на зелено". "Винаги е добре да се проверява каква репутация има инвеститорът, както и осигурено ли е финансирането на проекта", отбеляза Канурова.

Търсенето на имоти в южните квартали на София продължава да доминира, но в част от тях има насищане от предлагани сгради, стана ясно от думите ѝ.

"Целият сегмент там е над средното за пазара. При южните квартали средната цена е от 1800 до 2000 евро с ДДС. В останалата част на София има подценени квартали, но и търсене - средната цена е между 1500 - 1600 евро на кв.м", обяви още Канурова.

Тя обясни, че пандемията и повишаването на наложените такси от банките са стимулирали търсенето.

"През 2022 г., както и в настоящата, пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване. Намаляха сделките с имоти, които са за инвестиция. Търсенето е стабилно", коментира консултантът по недвижими имоти. Канурова увери, че цените на част от строителните материали се връщат до нивата на цените, които бяха в началото на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай