Нова глоба в магазина. Засяга абсолютно всички

Предложението на Асен Василев е в пакета данъчни закони

Нова глоба в магазина. Засяга абсолютно всички | StandartNews.com

Нова глоба в магазина, която засяга абсолютно всички, въвежда финансовият министър Асен Василев в поправките в данъчните закони. Те са внесени в парламента.

10 лева глоба очаква всеки, който не си вземе касовата бележка след напускане на търговския обект, предлага кабинетът на Народното събрание.

Предложението включва още глобите за търговците, които не издават касов бон, да се вдигнат двойно – за физическите лица санкцията ще е в размер от 200 до 1000 лв., а за юридическите – от 1000 до 4000 лв. Според експерти обаче стъпката към повече приходи през глоби от касови бележки е особена.

„Странно се съчетава тази опция с идеята да не си заплащаме стоката, ако не ни е издадена касова бележка. Става така, че си взимаш стоката и не си плащаш, защото нямаш бележка и веднага на вратата на магазина те глобяват, че не са си взели касовият бон. Кое от двете да изпълняват потребителите?“, попита риторично доц. д-р Недялко Несторов от Института за икономически изследвания към БАН, цитиран от бТВ.

От НАП зависи да се следи за изпълнението на закона, казват специалисти.

Глобите за невзети касови бележки ще се събират от данъчни служители на място с квитанция. Друга промяна предвижда потребителите да събират и регистрират в НАП касови бележки, срещу които после да ползват отстъпка от данъците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Николай Стоименов
преди 5 месеца

За да глобяват данъчните за невзета бележка ще трябва да бъдат придружавани от полицай в противен случай ще има доста насилие върху тях

Откажи
Веселин
преди 5 месеца

Идиоти.Във Франция премахват тези бележки. Така спестяват 100 000 дървета за изсичане.

Откажи
Петко Петков
преди 5 месеца

Абе тоя палячо 🤡 няма ли кой да го изтрита. Да почнат и да глобяват дето влизаме в магазина, дето дишаме. Егати олигофрена. МИЗЕРНИК. ДА МОЖЕ ТОЙ ДА СЕ ГУШИ.

Откажи
Милко Донев
преди 5 месеца

И как ще стане тази работа? Хич не ми е до миризливите касови бележки.Цапат ръцете със фалшивото си мастило.Алергия имам.

Откажи
Чичохуй
преди 5 месеца

Ние не сме глупави, той е Глупав, толкова глупав министър не е имало, това правило го има от маса години, ако нямаш касова бележка, значи си го откраднал...

Откажи
Коки
преди 5 месеца

Бат Бойко щеше да глобява,преди няколко години,пушачите на контрабандни цигари. Според него е по лесно да хванеш десетки хиляди пушачи,вместо няколко стотин продавачи. Сокорчо май по акъл е йа същия кантар!

Откажи
Kruvoder
преди 5 месеца

Е как "Изрода" ще прави законови промени, като е от изпълнителната власт.......... Оставка, съд и доживотна в затвора

Откажи