Нова ферма с 40 000 прасета пламна с чума

Огнища на заразата засечени в цяла Северна България и Бургаско

Нова ферма с 40 000 прасета пламна с чума | StandartNews.com

Нова индустриална ферма с 40 000 прасета е заразена с африканска чума по свинете /АЧС/, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. След русенското село Николово, където в момента се умъртвяват 17 000 животни, заразата е засечена и в най-големият свинекомплекс в Русенска област - в село Бръшлен. Положителните проби са потвърдени от Националната референтна лаборатория снощи в 17,30 часа, а в 18 часа от БАБХ е издадена заповедта за евтаназирането на всичките 40 000 прасета. Загробването им ще стане на място, което е определено от специалистите, така че да няма опасност от замърсяване на околната среда.

Вече е стартирало проучване каква продукция от фермата е постъпила в търговската мрежа 35 дни назад. Ще се проверяват и шестте кланици, които работят с фермата в Бръшлен. 

Вирусът на АЧС не е опасен за хората, отново подчерта д-р Любомир Кулински от БАБХ. Месото от заразена свиня не е опасно, човек не боледува от тази болест, но е основен фактор за разпространението на заразата. При прасетата обаче смъртността е на 100%.

Д-р Кулински обясни, че при откриване на заразено месо, има две направления за действие - висока термична обработка или изгаряне в екарисаж.

Как точно заразата е стигнала до големите ферми, все още не е ясно. Има много фактори за това, резултатите от проучването още не са готови. И двете заразени ферми - в Николово и в Бръшлен, са изпълнявали много стриктно предписаните мерки и са спазвали правилата, казаха от БАБХ. 

Досега в страната има 19 огнища на болестта, като две от тях са в индустриални ферми, едно в семейна и останалите в т.нар. „заден двор“. 1450 прасета са унищожени до този момент в Николово, евтаназията продължава. Достъпът на външни лица е забранен, изпълняват се всички мерки за сигурност, които са разписани в европейското законодателство.

Край свищовското село Морава  е открит изхвърлен труп на домашна свиня, което е голяма опасност за разпространение на болестта и замърсяване на околната среда.

Отговорността за предотвратяване на заразата е на всички хора, подчертаха от Агенцията. 

От БАБХ предупреждават още от 2013 г., че личните стопанства са под най-голям риск от зараза. И отправят апел към хората да спазват предписанията за превенция на АЧС. 

От агенцията са изготвили карта с рисковите зони, в която попада цяла Северна България и Бургаско. Там са засечени случаи на АЧС сред диви свине или домашни прасета. Контролът е засилен. 

Всяка седмица големите свинеферми изпращат проби за лабораторен контрол, които се обработват за часове, за да може максимално бързо да се вземат мерки при открита зараза. 

Сред предприсанията са животните да не се хранят със зърно от новата реколта, което не е престояло 60 дни и с прясно окосена трева, както и да не се застилат помещенията със слама, която не е отлежала 90 дни. 

На стопаните, които отглеждат прасета за лични нужди, е забранено да ги хранят с кухненски отпадъци, както и да не ходят в гората със същите дрехи, с които влизат при животните, за да не пренесат вируса с ботушите си. 

Битови отпадъци и храни, които се изхвърлят от заведения или от пътуващи по магистралите и бензиностанциите, също са много опасни за разпространение на заразата, защото бездомни кучета или диви животни може да ги разнесат.

Под засилен контрол на БАБХ са и всички заводи за фуражи у нас. Някои от тях вече са започнали да произвеждат гранулирани фуражи, които минават термична обработка при 70 градуса за унищожаване на вируса. 

Вносните фуражи също са под официалния контрол на Агенцията. 

Нерегламентираният внос обаче е предпоставка за пренасяне на заразата и огромна заплаха за цялата ни индустрия. 

Досега сред европейските държави единствено Чехия се е преборила със страшната епидемия. Тя е възстановила статута си на държава без АЧС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай