Нов заем или пари назаем от резерва?

Удължението на удължения бюджет бе прието от парламентарната комисия. Росица Велкова обещава да не пипа Сребърния фонд

Нов заем или пари назаем от резерва? | StandartNews.com
  • В четвъртък бюджетната комисия в парламента прие решение за удължаване на действащия Закон за държавния бюджет. Предстои то да бъде гласувано и в пленарна зала. Очаква се да има и второ четене на проекта, за да може депутатите да внесат своите предложения. Удължаването замества неприетия до момента бюджет за 2023 г. Ако не бъде удължено действието на Закона за парите на държавата, разходите ще трябва се свият до размера на приходите. В момента те значително ги надвишават.

Големият въпрос е как да се финансират увеличаващите се харчове на хазната. "В момента сме на дефицит от 1,2 млрд. лева или 0,6 от БВП. А дефицитът винаги се финансира със заеми, за да не се вдигат данъците", обясни служебният финансов министър Росица Велкова. Тя каза още, че от юли разходите ще станат  много по-високи от сегашните. Една от причините е предстоящата актуализация на пенсиите с 12% от 1 юли, както е заложено в закона. Другата причина е необходимостта да се разплащат европейски проекти. Тази година е последната за последния програмен период и ако не бъдат изплатени 4.1 млрд. лв., те трябва да бъдат върнати от България в европейския бюджет. От тях 1.6 млрд. лв. са по общински проекти. Освен това страната ни трябва да разплати проекти за 1.3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да заяви следващи плащания. Закъсалото държавно предприятие "Български пощи" пък има одобрен от Брюксел оздравителен план, който няма с какво да се финансира. В същото време от намалените ставки на ДДС и акцизи, приходите в хазната са с 1 млрд. лв. по-малко.

И ако политиците не искат да вдигат данъци, те трябва да изберат един от двата варианта за бързо решаване на въпроса - да се тегли нов дълг или да се бръкне във Фискалния резерв, както предложи служебният министър Росица Велкова. В момента в него има 10,1 млрд. лева,  които по думите на министъра са "условно блокирани". 3,7 млрд. от тази сума са парите в Сребърния фонд, който по замисъл трябваше да носи доходи за финансиране на добавки към съществуващите пенсии.

Финансовият министър увери, че пари от Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система няма да бъдат пипани, а единствено ще има достъп до единната платежна сметка, в която има около 2 млрд. лева. Според ограничението в резерва трябва да остане неснижаем остатък от 4.5 млрд. лв. Това е повече от парите за пенсии, които са 3.7 млрд. лв. Но във Фискалния резерв се държат парите не само на Сребърния фонд, а и на още няколко целеви фонда (сред тях и Учителския пенсионен фонд), като общият им обем надхвърля неснижаемия остатък от 4.5 млрд. лв.

Забраната парите във Фискалния резерв и европейските средства да не се ползват за текущи нужди беше наложена от предишното Народно събрание.

Според Росица Велкова обаче разблокирането на тези средства ще даде възможност "гъвкаво да се финансират разходите на държавата", без да се налага да се теглят заеми.

"В момента във Фискалния резерв имаме 10 млрд. лв., но те са условно блокирани, без да е необходимо, и не може да ги ползваме. И би следвало в такава ситуация да се тегли дълг. Все едно да имаме на влог 100 лв., но да теглим заем, защото с тези 100 лева смятаме да си купим обувки наесен", обясни по-рано Велкова. Тя подчерта, че става дума за временно ползване на парите от резерва.

"В единната сметка на МФ има неснижаем остатък от 4,5 млрд, а всичко над тази сума може да се харчи съобразно необходимостите и приоритетите в страната, това е ликвидността на държавата. Единната сметка е обща, оттам страната се разплаща с бизнеса. Накрая на годината обаче трябва да се възстановят средствата", обясни пред Нова тв финансистът Любомир Каримански, който е съветник на Велкова.

На заседанието на бюджетната комисия стана ясно още, че нов дълг така или иначе ще трябва да се вземе, защото с него ще се финансира очертаващият се дефицит. Росица Велкова обеща да представи разчети за размер и цена, поискани от депутата от БСП Румен Гечев. Той вече обяви, че БСП няма да подкрепи харченето на пари от фискалния резерв.

Според Велкова, ако сега се прибегне към набирането на дълг, то лихвата по него ще е около 8%, а за тези средства, които стоят по сметка в БНБ, лихвата е едва 2.5%.

  • Какво още предлага проектът

Според внесените текстове, се премахва срокът

а 3-месечно действие на удължителния закон - предлага се той да действа до приемането на нов бюджет за тази година. "Всички системи ще се финансират както досега. Приходите и разходите ще се правят по действащото законодателство", заяви Велкова.

В проекта е записано, че всички разходи и трансфери към министерства и бюджетни ведомства, към НОИ и Здравната каса ще се извършват до размер, не по-голям от размера им към същия период на предходната година, но и като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

Това означава, че от 1 юли, дори и без гласуван нов бюджет, пенсионерите трябва да получат индексация на пенсиите с 12%.

  • Любомир Дацов напомни за сваляне на дефицита

"Бюджетът има структурни проблеми и трябва да се взимат политически решения в средносрочен план. Дали вдигане на данъци, дали ограничаване на някои разходи - това си стои като стратегия на дневен ред. Трябва обаче да го решава редовно правителство и подкрепящите го политически сили". Това каза Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, който взе участие в дебатите в Комисията по бюджет и финанси на решението за удължаване на Удължителния закон за държавния бюджет. Дацов напомни, че за да не изпадне България в процедура по свръхдефицит, е много важно тази година бюджетът да завърши под 3 процента на начислена база. Той обаче добави, че в момента се дискутира бюджет, който е на касова основа, а Маастрихтските критерии са на начислена база, с което изчисленията ще бъдат по-различни.

Според изчисления на Фискалния съвет, на база на данните от Министерството на финансите, и с условностите за развитието на икономическите процеси до края на годината, на касова основа консолидираният бюджет, ако се работи с около близо 6.5 млрд. лв инвестиции, дефицитът ще бъде около 7 млрд. лв. "Ще имаме приблизително около 20% по-високи разходи тази година, ако продължат тенденциите и с оглед намаляващата инфлация около 7-8 процента данъчни приходи и около 6 до 7 процента общи приходи", каза Дацов. "Във времето тези неща, вместо да се сближават, за да бъде постигнато намаляване на дефицита, остават относително постоянни, което поставя под въпрос изобщо каквато и да е стратегия за намаляване на дефицита", каза още той.

  • Общините искат разрешение да вдигат заплати

Представители на Националното сдружение на общините обявиха, че всеки лев им е важен в светлината на предстоящи местни изори и малка вероятност да приемат свои бюджети. Поискаха да бъдат добавени към бюджетните ведомства, които ще ползват регулярни трансфери, за да могат да се разплащат с изпълняваните европейски проекти. За целта трябва да им бъде разрешено да могат да трансферират капиталовите разходи в други целеви. Поискаха и да бъде премахната забраната да повишават заплатите. Дадоха пример със служителите в комуналните услуги, които получават близко до минималното за станата заплащане, а то идва от собствените приходи на общините, а не от държавните трансфери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай