Нов транш от ЕС ще подпомогне индустрията

Евпорейската комисия одобри нов транш в подкрепа на завод

Нов транш от ЕС ще подпомогне индустрията | StandartNews.com

ЕС одобри нов транш в подкрепа на металургията.

Отпуснатата от Германия държавна помощ от 2 милиарда евро за промишления гигант "Тисенкруп" бе одобрена от Европейската комисия (ThyssenKrupp), предаде ДПА. Помощта е насочена към декарбонизиране на производството на стомана.

Една част от помощта - 550 милиона евро, се отпускат в подкрепа на строежа на нов голям завод за "еко"-стомана в Дуисбург.

Останалата част от сумата - 1,45 милиарда евро, са предвидени за срок от 10 години за функционирането на завода и постепенното въвеждане на употребата на водород като енергиен източник за производството на стомана, се посочва в прессъобщение на ЕК.

Одобрението ще допринесе за подобряването на един от най-замърсяващите сектори на промишлеността и ще подкрепи Германия в намаляването на зависимостта й от внос на изкопаеми горива, посочва вицепрезидентът на ЕК Маргрете Вестагер.

Новият завод трябва да заработи през 2026 г. и се очаква, докато функционира, да изпусне в атмосферата 58 милиона тона парникови газове по-малко от завод със същия капацитет, произвеждащ стомана по традиционни методи, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай