Нов обрат с петрола

Каква е причината

Нов обрат с петрола | StandartNews.com

Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, след като големите превозвачи започнаха да връщат корабите си по маршрутите през Червено море, въпреки продължаващите атаки от страна на йеменските хуси и неспадащото напрежение в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 18 цента или 0,22 на сто до 80,89 долара за барел, пише БТА.

Американският лек суров петрол с доставка през януари спадна с 22 цента или 0,29 на сто до 75,35 долара за барел.

Вчера цените на петрола се покачиха с над 2 на сто до най-високите си стойности за месеца, тъй като надеждите за намаляване на лихвите в САЩ след Нова година подсилват очакванията за икономически растеж и засилено търсене.

Спирачка си остава конфликтът в Близкия изток, който според началник щаба на израелската армия Херци Халеви може да продължи "дълги месеци". При все това големи превозвачи като "Мерск" (Maersk) и френската Се Ем А Се Же Ем (CMA CGM) вече обавиха, че връщат корабите си през Червено море, а по-късно днес се очаква подобна стъпка да предприеме и германската "Хапаг Лойд" (Hapag-Lloyd).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай