НКЖИ повишава безопасността за 3800 служители

НКЖИ повишава безопасността за 3800 служители | StandartNews.com

Национална компания „Железопътна инфраструктура" стартира проект „Повишаване безопасността при работа в ДП НКЖИ", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз, съобщават от компанията.

Проектът има за цел да се подобрят условията на труд и да се повиши безопасността в ДП НКЖИ чрез инвестиции в специално работно облекло и оборудване, модернизиране на технологични процеси и обучение на служителите за безопасна работа с нововъведеното оборудване.

Осигуряването на по-модерно специално работно облекло (водозащитен комплект: яке с качулка и панталон със сигнални елементи за по висока видимост) е основното направление за защита от въздействието на климатичните прояви спрямо работещите, както и от движещите се возила по железният път. Чрез оборудването, предвидено за закупуване (полиестерни сапани), което се използва от жп кранове при отстраняване на последиците от произшествия по инфраструктурата, ще се намали тежкият физически труд полаган при използването на съществуващите стоманени сапани (пренасянето им на определени разстояния спрямо необходимостта).

Продължителността на проекта е 12 месеца, а общата му стойност е 232 540,00 лева, от които 186 032,00 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Проектът е фокусиран върху целева група от 3800 души, работещи в компанията, които осъществяват трудовата си дейност на открито, при различни климатични условия и използват специално работно облекло и оборудване. Това са служители, изпълняващи различни дейности по поддържане, ремонт на железопътната инфраструктура, както и при възстановяване вследствие на произшествия, аварии и бедствия, а именно:
• работници по поддържането и ремонта на железен път и съоръжения;
• работещи по осигурителна техника и съобщителни свързочни съоръжения;
• работещи по поддържането и ремонта на контактната мрежа;
• работещи по възстановяването на движението по жп инфраструктурата вследствие на произшествия и аварии.
Специфични цели, които изпълнението на проект „Повишаване на безопасността при работа в ДП НКЖИ" трябва да постигне са:
• Постигане на коефициент на трудов травматизъм (Ктт) в ДП НКЖИ по-нисък спрямо Ктт по икономическа дейност и спрямо Ктт за страната;
• Повишаване на безопасността и здравето на служителите;
• Придобиване на знания и умения за работа с нововъведеното работно оборудване;
• Повишаване на производителността и ефективността на служителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай