Неков: Ще стимулираме малките стопани и чувствителните сектори

Целта ни е да повишим националното съфинансиране за инвестиции и да направим кооперативи, каза заместник-министърът на земеделието

Неков: Ще стимулираме малките стопани и чувствителните сектори | StandartNews.com

Ще има ли повишен бюджет за плодове и зеленчуци и други чувствителни сектори?

Този въпрос бе повдигнат на уебсеминар за новата Обща селскостопанска политика.

В коалиционното споразумение е заложено да приоритизираме чувстителните сектори. Те ще бъдат с приоритет в инвестиционните мерки. Ние сме записали два сектора - чувствителни сектори и малки производители. Едните ще ги стимулираме с инвестиционните мерки, а другите - чрез коопериране и взаимодействие, за да излязат с по-голяма продукция на пазара, обясни зам.министърът на земеделието Момчил Неков .

Подходът е комплексен - да бъдеш обучен, проектът ти да е безплатен, на къси вериги да си продаваш продукцията, да бъдеш подпомаган ако използваш по-малко пестициди и антибиотици.

Интересът към инвестиционните мерки е голям, целта ни е да повишим националното съфинансиране, което сега е 85 на 15%. На нас ще ни бъде изключително трудно да защитим тази мярка, защото говорим за 1,4 млрд. евро.

През 2022 г. се кара по старите правила, но се вземат средства от следващия програмен период. Ние сме заделили около 400 млн. евро по две инвестиционни мерки. 

До 2030 г. трябва да достигнем 25% биологичните площи, предстои ни много работа. Биологичносот производство автоматично влиза в екосхемите, каза Неков.

Той разкри, че има възможност за подкрепа на български сортове плодове и зеленчуци, като домати, както и на специални породи животни. 

Трябва да имаме мерки, които да работят в подкрепа на биологичното производство, посочи г-жа Атидже Алиева-Вели. 

За тавана на субсидиите - такъв има и в момента, но не се усеща толкова, каза Неков. Целта е той да е 100 000 евро плюс признаване на разходите за фонд "Работна заплата". И тук е заровено кучето. Разработен е вариант по коалиционното спорадумение. Важно е какво означава фонд Работна заплата - влизат ли и осигуровките. Разписали сме до 2375 лева да са признатите работни заплати в сектора. Тази цифра е на базата на това, което са декларирали земеделските производители за предишните 2 г. Целта е не да ограничивм големите земеделски стопани - ще бъдат засегнати около 200 от тях. На коалиционен формат трябва да се реши ще се вземат ли и осигуровките и ще се приспадат ли разходи за директно заети в земеделието - трактористи и др., а не счетоводители. Ако се сложат заплати по 10 000 лева на месец,, на практика няма да има таван.

Най-голяма е концентрацията на земеделска земя в България и Унгария. Целта е тези пари, които ще останат след слагането на таван, да бъдат преразпределени към чувствителните сектори и за уппавление на риска. Всяка година има щети по продукцията. Имаме възможност да направим взаимно-спомагателен фонд и Гаранционен фонд, за да решим един от основните проблеми на земеделците - печелиш проект, но банката иска да заложиш цялото си имущество. Тук Гаранционният фонд може да помогне, обясни Неков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай