Най-мъдрият финансист в света издаде бъдещето: Свиквайте!

Бъфет попари бизнеса в Америка

Най-мъдрият финансист в света издаде бъдещето: Свиквайте! | StandartNews.com

Милиардерът Уорън Бъфет, чиито икономически прозрения винаги са слушани с огромен интерес от света, даде мрачна прогноза дори за собствените си предприятия: Добрите времена свършиха. Свикнете да печелите по-малко!

Той се нарежда на 6-то място в списъка на най-богатите хора на планетата според Forbes със състояние от 112,8 милиарда долара. В същото време е признат като финансистът с най-ясна визия и познания за пазара, изпреварвайки новата вълна от финансови анализатори, стратези и банкери.

Милиардерът очаква приходите на повечето от операциите на финансовия му холдинг Berkshire да намалеят тази година, тъй като отдавна прогнозираният спад вече забавя икономическата активност.

 Той отправи предупреждението си по време на годишното общо събрание на конгломерата в Омаха, Небраска, след като Berkshire отчете почти 13% ръст на оперативните приходи до 8,07 млрд. долара за първото тримесечие, пише Блумбърг.

Въпреки успеха, по-голямата част от нашите предприятия ще отчетат по-ниски печалби тази година, отколкото миналата, каза 92-годишният Бъфет пред многохилядна аудитория.

През последните около шест месеца "невероятният период" за американската икономика е към своя край, каза той.

Berkshire често се възприема като показател за икономическото здраве заради експанзивния характер на нейния бизнес, който варира от железниците до електроснабдяването и търговията на дребно.

Бъфет е казвал, че Berkshire дължи успеха си на невероятния ръст на американската икономика през десетилетията, но прогнозата му за забавяне на темповете на растеж на фирмите му идва в момент, когато сътресенията в регионалните банки заплашват да ограничат кредитирането, тъй като инфлацията и по-високите лихви продължават да оказват влияние.

Американският милиардер призова още ръководителите на фалиралите банки да бъдат държани отговорни за решенията си.

Бъфет коментира ситуацията, след като четвъртата голяма банка First Republic Bank, която бе на 14-то място в класацията на американските банки, се срина.

Милиардерът разкритикува ръководството на тази банка, която според него е отпускала ипотечни кредити на клиенти, които не са обезпечени с държавни гаранции.

Това бяха заеми за огромни суми при фиксирани лихви за десет години предварително, каза той.

Бъфет нарече подобни действия на висшето ръководство на First Republic Bank безумни, защото повечето от отпуснатите заеми вече са признати за "лоши".

Бъфет каза, че за такава политика ръководството трябва да се озове на подсъдимата скамейка.

През март Белият дом се консултира с Бъфет за задълбочаващата се банкова криза и възможната инвестиция на милиардера в регионалния банков сектор на САЩ. Бъфет не обеща нищо по отношение на инвестициите, но проведе серия от консултации и се чака решението му всеки момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай