Натискат веригите да продават наши стоки

Натискат веригите да продават наши стоки | StandartNews.com

София. Ще търсим възможности да задължим търговските вериги да продават определен процент българска продукция, заяви земеделският министър Димитър Греков. Засега не е ясно как може да стане това, но ще се търсят варианти, както и опит от други държави.

Другата врата, която ще бъде отворена пред българските производители, е да им се осигури достъп до специализирани тържища. Това може да стане със съвместните усилия на общините и държавата. Министър Греков ще обсъди с кметовете на общините как може да се позволи на членовете на представителните браншови организации целогодишно да продават своята продукция на пазарите. Министърът заяви, че и земеделските производители трябва да направят усилия.

Нужно е да се регистрират, за да се знае колко точно са хората, които се нуждаят от подпомагане. Така ще може да се търсят и възможности за износ на продукцията им, смята Греков. Той подчерта, че проверките на вносителите ще продължат. Ще се следят документите за произход, както и качеството на всички вносни плодове и зеленчуци.

Следят целия зарзават, който се внася

Цените на зеленчуците и плодовете скоро ще се нормализират заради масираните акции, които се провеждат срещу нелегалния внос на зарзават. Това заяви земеделският министър Димитър Греков в парламента. Той обеща ведомството да изработи комплекс от мерки, които да регулират пазара и да се знае какво влиза, какво излиза, какво се предлага на борсите. Според него по същия начин трябва да се действа и при останалите селскостопански продукти. "Нашата страна в момента е превърната в разграден двор - влиза всичко, каквото може", заяви Греков. Според него родните производители също трябва да положат усилия. Трябва да произвеждат качествена продукция и да се обединяват в кооперации, за да са конкурентоспособни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай