Наша фирма с решение за проследяване на COVID-19

Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker позволява проследяването и предотвратяване на разпространение на заразата, без да нарушава свободата и анонимността

Наша фирма с решение за проследяване на COVID-19 | StandartNews.com

Родният технологичен стартъп Мимириум създава решение за проследяването и предотвратяването на инфекцията COVID-19, което позволява запазването на личната свобода и анонимност на потребителите.

Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker е цялостна екосистема, която автоматично събира местоположение и медицинската информация на крайния потребител за проследяване и изчисляване на потенциални рискове от заразяване, както и информиране на всички засегнати страни.

Проектът е своеобразно решение за най-ефективната и доказана към момента мярка за намаляване и спиране на вирусната инфекция, а именно – бърза идентификация на болни хора и техните възможни контакти. С оглед предотвратяване и ограничение на заразата, правителствата в глобален мащаб предприеха най-различни мерки за контрол и наблюдение на хората – част, от които нарушават грубо правото им на лична свобода, комуникация и анонимност. Целта на Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker е да подпомогне здравната система и обществото в този период на пандемия без да компрометира основни човешки права.

Екосистемата е съвкупност от различни инструменти, която проследява без да нарушава GDPR и други законови разпоредби за поверителност на потребителите. От една страна чрез мобилно приложение ще се съхраняват данни в криптиран вид с историята на местоположенията и времето локално на личното устройство на крайния потребител. Периодът на събиране на тази информация е 21 дни, след което данните се изтриват. Тези данни не се предават или съхраняват на сървър, като не се събират и от компанията-създател на екосистемата – Мимириум. Достъп до тези данни ще има само потребителя и единствено с негово разрешение могат да бъдат извършени криптирани изчисления, отново локално на устройството. В случай, че изчисленията покажат контакт с друг потребител, идентифициран от медицинските власти, като COVID-19 позитивен, то мобилното приложение активира известие към потребителя с призив за незабавен тест в медицинско заведение.

От друга страна чрез онлайн платформа Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker ще действа в улеснение на здравните специалисти при идентифицирането и маркирането на случаи с инфекции, предоставяйки отчет с локации и времева рамка. Медицинските лица ще могат да задействат известие за заразени потребители и да стартират кампания в дистрибутираната мрежа. Платформата ще бъде налична само за лекари, като целият медицински персонал ще бъде предварително удостоверен. Чрез нея те ще могат да задействат предупреждения, когато установят случай на заболяване; да следят колко възможни заразени потребители са били идентифицирани от системата; да маркират цяла зона като заразна за определен период и т.н.

Технологията за екосистемата е цялостно разработена и изградена, като предстои създаването на мобилно приложение, достъпно през Google Play и Apple Store, както и изграждането на онлайн платформата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай