Напръскаха 7 000 дка срещу марокански скакалци

Напръскаха 7 000 дка срещу марокански скакалци | StandartNews.com

Кърджали. 7 000 декара в Момчилградско, нападнати от марокански скакалци, бяха напръскани с препарати „Димилин" и „Акарзин", съобщиха от общинска администрация Момчилград. Въздушното третиране на площите бе извършено с два вертолета. Засегнати са пасища и мери в землищата на селата Груево, Върхари, Седлари, Садовица, Горско Дюлево, Птичар и Вряло.

В акцията се включиха и кметовете на населени места, които се качиха на вертолетите, за да окажат пълно съдействие на експертите от отдел „Растителна защита" към Областната дирекция по безопасност на храните. Въздушното третиране на огнищата ще струва на общината близо 30 000 лв. Средствата трябва да бъдат осигурени от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване.

Пръскането започна на 6 юни след решение на Щаба за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, оглавяван от областния управител на Кърджали. Третиране на площи, засегнати от вредителя, вече е извършен в Ардинско, Чернооченско и община Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай