Напомпани мръвки скараха Русия и САЩ

Москва се кани да спре US месото заради вредна добавка

Напомпани мръвки скараха Русия и САЩ | StandartNews.com

Москва и Вашингтон са на прага на търговски конфликт заради решението на Русия да забрани вноса на месо от САЩ.

Руските санитарни власти обявиха, че ще забранят вноса на свинско и говеждо месо от САЩ, ако то съдържа забранената в страната хранителна добавка рактопамин, използвана в животновъдството за нарастване на мускулната маса. Смята се, че добавката може да бъде опасна за човешкото здраве и вече е забранена в 160 страни.

Според американската официална позиция, действията на Москва са в противоречие с поетите от Русия задължения като страна-членка на Световната търговска организация. Вашингтон поиска да бъде отменена забраната, тъй като не е възможно производителите да се адаптират бързо към новите изисквания.

Русия е на шесто място сред вносителите на американско месо и засега компетентните власти в страната не коментират, дали мерките ще доведат до недостиг на тази стока на пазари, съобщи БНР.

Търговският конфликт придоби и политически оттенък, след като експерти от Американската федерация за износ на месо обвиниха Русия, че въвежда новите изисквания в отговор на приетия от Конгреса на САЩ  т.нар. "акт Магнитски". Законът предвижда санкции срещу руски чиновници, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски, който беше разкрил злоупотреби с държавни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай