Намалиха лихвите по дълга на БДЖ със 75%

Намалиха лихвите по дълга на БДЖ със 75% | StandartNews.com

Наказателните лихви по просрочията на БДЖ са намалени със 75%. Това посочи служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев.

Понастоящем дълговете на БДЖ към финансовите кредитори възлизат на 484 млн. лв., а 154 млн. лв. са просрочените задължения. По думите му, през последните два месеца и половина е възстановен добрият диалог с кредиторите на железницата. Подписан е меморандум за съдебни спогодби с кредиторите (германо-ирландската Depfa bank, ПСТ Холдинг и немската държавна KfW) за вдигането на запори над активи на "Холдинг БДЖ".

"Изготвили сме два плана за преструктурирането на дълговете на железницата - един при евентуална приватизация на "БДЖ-Товарни превози" и един - в случай че продажбата не се състои", посочи Кръстев. По думите му средствата по ОП "Транспорт" вече са договорени на 97,9%, а разплатените суми вече достигат 46% от предвидените средства, или 1,815 млрд. лв. Дунав мост 2 ще влезе в експлоатация от 14 юни тази година, изрази надежда Кръстев. Той посочи, че вече е подготвена структурата, която ще администрира стратегическото съоръжение, но лицата, които ще влязат в нея, трябва да бъдат назначени от бъдещия кабинет. "Според мен така е редно", коментира Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай