Налагаме БГ козметика в Африка и Близкия Изток

Япония е очарована от розовото ни масло

Налагаме БГ козметика в Африка и Близкия Изток | StandartNews.com

Козметичната индустрия е една от малкото, които успяват да се задържат на гребена на вълната в тежките кризисни години. Въпреки че и там се дават жертви - последната и най-болезнена е фалитът на "Ален Мак" - едно от най-старите и най-големите предприятия в бранша. Така броят на фирмите в козметичната индустрия продължава да намалява, въпреки добрите финансови резултати на отрасъла като цяло.

В сравнение с останалите фирми от родната индустрия, рентабилността на продажбите на козметичните предприятия в България е 5,3 пъти по-голяма, общата ликвидност е по-висока с 45,2%, а коефициентът на задлъжнялост е 3,1 пъти по-малък от средния за икономиката ни. Това сочат данни на анализаторите от Българска стопанска камара. Анализът показва устойчивост на сектора и задържане на пазарните позиции, въпреки влошените показатели заради икономическата и финансова криза в света.

Българските производители на козметика изнасят над 75% от продукцията си, казаха за "Стандарт" от браншовата организация на отрасъла - Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК). Причина за това е, че пазарът в България е доста малък, а освен това е отворен за най-различни чужди козметични марки. Затова в желанието си да увличат продажбите си родните компании логично концентрират вниманието си към износа като се търсят нови и по-големи пазари. Износът е привлекателен за компаниите от бранша и заради по-добрите цени, които родните продукти са завоювани от години на чуждите пазари. По този начин отрасълът се нарежда сред тези, които реализират сравнително висока добавена стойност. Докато преди години износът е бил по-концентриран към държавите от бившия Съветски съюз, Русия и Украйна, които се водят и традиционен пазар за българската козметична индустрия, сега вече се гледа към Западна и Централна Европа. Износът на розово масло и етерични масла към Япония се запазва стабилен и през миналата година, благодарение на доброто качество на родните продукти, което се цени в Япония. Поръчките от сравнително нови пазари като Африка и Близкия Изток, пък се увеличават с всяка изминала година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай