Наемите на офисите в Пловдив скочиха с 20%

Наемите на офисите в Пловдив скочиха с 20% | StandartNews.com

Пазарът на офис площи е много динамичен през последното деветмесечие, отчетоха от Forton/Cushman & Wakefield. За периода януари-септември наетите площи са 95 513 кв. м. Това е с 10% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, но спрямо последните пет години обемът на наемния пазар е над средния, обясни Станимира Пашова, мениджър "Офис площи". В столицата наемите са около 12,5 евро за кв. м за първокласни площи в центъра и 12 евро за кв. м в бизнес центровете по големите булеварди. Предлагането на качествени офис площи обаче е ограничено и затова много наематели сключват договори още по време на строителството на обектите. От общо 167 000 кв. м в строеж към третото тримесечие малко под 50% вече са договорени с наематели или в процес на преговори. Една от най-значимите сделки през годината е наемането на площ от 7300 кв. м от компанията за автомобилна електроника Вистеон.

Компании, занимаващи се с ИТ, все по-активно търсят офисни площи в Пловдив. Наемните цени на първокласни офиси в града растат с около 20% до 7,5-8 евро на кв. м.

Пазарът на търговски площи в София се възстановява. През последните месеци наемите на първокласни площи в моловете се върнаха на 25 евро на кв. м, след като през 2014 г. имаше известен спад, коментира Росен Генов, мениджър търговски площи във Forton/Cushman&Wakefield.

97 млн. евро са инвестициите в бизнес имоти в България през първите девет месеца на годината, сочат данните на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай