Над 270 млн.лв. от домашна ракия потъват в сивата икономика

Над 270 млн.лв. от домашна ракия потъват в сивата икономика | StandartNews.com

Производителите на домашна ракия у нас прибират поне 370 милиона лева чиста печалба и ощетяват държавата с минимум 200 млн. лева акциз и 74 млн. ДДС всяка година

„Арестуваха" още три тона нелегална ракия. В последните три дни бяха заловени общо 4 000 литра домашна ракия, с които държавата е ощетена с минимум 18 000 лева акциз и 6000 лева ДДС.

Три хиляди литра нелегална ракия задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група при проверка в с. Варвара, обл. Пазарджик. В депото са открити както резервоари с алкохол, така и вече готови за пласиране разфасовки.

Митническите служители направили находката в таванско помещение на частен дом, разположен точно до търговски обект. Изловени са два еднотонни резервоара, 1000 еднолитрови пластмасови бутилки и 30 туби по 11 литра, пълни с течност с мирис и характеристики на етилов алкохол. Пред митническите служители собственикът не представил документи за платен акциз за откритите 2864 л. алкохол. В постройка в стопански двор на негов роднина митническите служители открили други 320 литра в бидони с различна вместимост.

Работата по случая ще установи дали нелегалният алкохол е бил пласиран в търговския обект на собственика, който представлява кръчма, разположена в близост.

Припомняме, че само преди два дни, служителите на митници хванаха 1 тон нелегална ракия отново в региона. Търговците дори имаха наглостта да пласират стоката менте чрез обява в популярен интернет сайт, което е в разрез на всички закони у нас за продажба на алкохол.

Грубото нарушение на закона и продаването на алкохол, който може да е вреден, дори фатален за крайния потребител, не се оказва достатъчно за някои казанджии от същия регион, учредили се в сдружение (НС „Българската домашна ракия").

При новия случай с 3 тона алкохол, груба сметка показва, че за това количество се дължи акциз в размер на минимум 13 500 лв. Ракията менте щеше да върви по поне 3 лева за литър, ако беше стигнала до пазара. В такъв случай е укрито ДДС в размер на най-малко 4500 лева - това са близо 20 000 лева, с които е ощетена държавата само от тези 3000 литра. А съвсем не са само те. Общо 15 фирми държат незаконно 67 малки дестилерии (СМОД), които по капацитет бият 90% от винпромите. Собствениците на казанджийниците имат и заведения, хотели, магазини, какъвто е случаят с трите тона нелегален алкохол. Те и техни нерегистрирани колеги, собственици на казани за изваряване, чиито общ брой е над 9000, годишно произвеждат над 50 милиона литра такава нелегална и нискокачествена ракия, която търгуват като домашна. С това си действие те укриват над 200 милиона лева акциз и над 74 милиона ДДС, ако предположим, че продават литъра за 3 лева, което в същност е минималната цена на пазара на домашна ракия. В джоба им обаче влизат поне 370 милиона лева чисти пари.

Липсите в бюджета обаче е само един от проблемите с незаконните дестилерии. Има друг, много по-голям и всички разбрахме за него след трагичния случай в Якоруда в края на 2015-та, когато алкохол с метанол отведе в гроба 6 души точно по Коледа. Това съвсем не е единичен случай - всяка година в България умират около 400-500 души с тежки отравяния от метанол. По-леките случаи, които се разминават със смъртта на косъм, са между 2000 и 3000, твърди председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Причината да не разберем за повечето от тях е трудното им диагностициране.

Неслучайно депутатите гласуваха през ноември 2015-та поправките в Закона за акцизите и данъчните складове. Според промените за малки обекти за дестилация вече се смятат казани с обем до 500 литра, вместо до 1000 л. Втората промяна бе, че казанджийниците трябва да изваряват ракия само от 31 юли до 31 декември, а извън този период това става, след като собственикът на обекта за дестилиране уведоми две седмици по-рано агенция "Митници". Тези поправки не се отнасят изобщо до домашната ракия, а целят да се спре производството на рисковия нелегален алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай