Московски: В този вид БДЖ е неспасяемо

Московски: В този вид БДЖ е неспасяемо | StandartNews.com

София. Както е структурирано БДЖ, никой не може да го спаси, коментира пред БНТ транспортният министър Ивайло Московски. Трябва да бъде рестартирана приватизационната процедура за "Товарни превози".

"От това, което чувам обаче, към дружеството няма инвеститорски интерес", коментира Ивайло Московски.

По думите му финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се ползват средства от Оперативна програма „Транспорт". Съществува обаче възможност, ако „Пътнически превози" бъдат преместени в холдингово дружество, където се намира и НКЖИ, финансовите показатели като числа да бъдат подобрени и едва тогава би могло да се мисли за европейско финансиране.

Рано е да се говори, че средствата ще дойдат от бюджета за 2015 година, защото той тепърва ще се обсъжда.

„Държавата може през държавния бюджет или през Банката за развитие да окаже финансова подкрепа на дружеството. Така че и това е един от механизмите, които могат да се приложат за обновяване на подвижния състав в БДЖ", коментира Московски.

Състоянието тепърва ще бъде анализирано.

"Ние сме нов екип и тепърва ще се правят анализи на състоянието на железниците. Трябва да се компенсират дълговете им. Рано или късно тези пари трябва да бъдат платени. Аз оставих задължения за малко повече от 3 млн. лева. За година и нещо те са станали 14 млн. лева. Така, както е структурирано БДЖ, никой не може да го изправи на крака", посочи министърът.

Той допълни, че се прави всичко възможно да се избегнат инцидентите с влакове и не изключи и „крайната възможност" за затваряне на железопътни участъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай