Монделийз показа растежа в потреблението на продуктите за похапване

Проучването потвърждава фокуса на потребителите към разумна консумация, балансираното хранене и емоционално благополучие

Монделийз показа растежа в потреблението на продуктите за похапване | StandartNews.com
  • Похапването (snacking) се разглежда като източник на комфорт, връзка със семейството и общностите през изолацията, наложена от пандемията COVID-19
  • Проучването потвърждава фокуса на потребителите към разумна консумация, балансираното хранене и емоционално благополучие
  • Докладът дава насоки за нуждите и поведението на потребителите, допълвайки подхода на компанията в мисията й да управлява бъдещето на продуктите за похапване (snacks)

Монделийз Интернешънъл публикува своя втори годишен доклад State of Snacking™ report, свързан с глобалните тенденции и ролята на продуктите за похапване в живота на потребителите.

Тази година докладът включва и допълнителна информация и данни от компанията за промяната в поведението на потребителите, включително хранителни навици, тенденции в пазаруването и нарастващото значение на осъзнатата консумация през пандемията с COVID-19.

Докладът State of Snacking, разработен в партньорство с The Harris Poll, потвърждава и допълва проучванията на Монделийз Интернешънъл, проведени сред хиляди потребители в дванадесет държави, с намерението да се разбере по-добре ролята, която имат продуктите за похапване (snacks) в ежедневието на потребителите.

В доклада се подчертава нарастването на потреблението в световен мащаб, както и промените в поведението, настроенията и рутините около похапването във времето на пандемията.

● Почти 9 от 10 възрастни в световен мащаб (88%) казват, че хапват повече (46%) или са запазили навиците си (42%) по време на пандемията, в сравнение с времето преди нея.Милениалите и тези, които работят от вкъщи в момента, споделят, че предпочитат малките похапвания пред основните хранения (съответно 70% и 67%).

● Повече от половината от анкетираните споделят, че честите и леки похапвания са били „спасителното средство“ по време на пандемията (52%), особено за родители, които работят от вкъщи (69%).

● Моментите на похапване (snacking) спасяват хората от самота и са възможност за споделяне и контакт, тъй като 3-ма от 4-ма възрастни в световен мащаб са осъществили връзка с някой друг чрез храната през последните 6 месеца (77%), включително да я приготвят и хапват заедно (40%), да подарят продукт за похапване (31%) или дори да пазаруват хранителни стоки за някой, който не може да го направи сам в момента (29%).

Потребителите също така подчертават важността на продуктите за похапване за по-здравословен начин на живот и повишаване на емоционалното благосъстояние:

● Похапването у дома осигурява на потребителите повече възможности за осъзнато и разумно потребление, като две трети (66%) от анкетираните отбелязват, че сега имат по-голям контрол върху размера на порциите си, и че вече знаят от каква храна имат нужда (64%) .

● 64% от анкетираните са на мнение, че похапването (snacking) подхранва „тялото, ума и душата им през тези странни времена“ (64%), като продуктите за повишаване на имунитета са предпочитани от 56% и почти две трети от анкетираните - 65%, отбелязват, че чрез похапване са изживели “много необходими моменти“ със себе си.

Изводите в доклада State of Snacking затвърждават ключовата роля, която продуктите за похапване имат в живота на глобалните потребители, както и нарастващото значение на похапването през 2020 г. и моментите на спокойствие, което то е донесло на хората и семействата, изолирани вкъщи и продължаващи да се изправят пред предизвикателствата, предизвикани от пандемията COVID-19 “, споделя Дърк Ван де Пут, председател и главен изпълнителен директор на Монделийз Интернешънъл. „Ние окуражаваме потребителите да похапват разумно и се гордеем с ролята, която имаме в живота им навсякъде по света, като предоставяме продукти, които създават усещане за комфорт, връзка с другите и принадлежност, които трудно се усещат в тази година на изолация.“

Пълният доклад State of Snacking, достъпен за изтегляне от www.stateofsnacking.com, включва още:

Нуждата да хапваме по-често се увеличава, тъй като това е станало голяма част от „новото нормално“ на потребителите.

● Забелязва се увеличение на редовната консумация на продукти за похапване сред потребителите, тъй като те прекарват повече време у дома. В същото време мнозинството от анкетираните споделят, че честите похапвания ще са част от ежедневието им и в бъдеще:

o Две трети вярват (65%), че настоящата пандемия ще има дългосрочно въздействие върху начина, по който консумираме като общество

o Близо две трети от възрастните (64%) в световен мащаб казват, че планират да продължат да имат чести хранения през целия ден, за разлика от традиционното хапване три пъти на ден

o 6 от 10 споделят или 58% казват, че честите похапвания ще бъдат част от тяхното „ново нормално“ дори след приключване на пандемията

Похапването е много повече от консумация на храна

● Потребителите гледат на честите похапвания като важен източник недоволство и начин за общуване, особено през последната година.

o Комфортът и усещането да се чувстват добре са движещата сила тази година за консуматорите. Повече от половината възрастни в света (53%) купуват марки продукти, които им напомнят за детството и имат сантимент за тях. 59% пък избират продукти, които свързват с някакъв спомен и това ги кара да се чувстват добре по време на пандемията.

o Две трети от анкетираните (64%) споделят, че времето, което отделят, за да похапнат, е един от малкото моменти на спокойствие, a за други това е момент на проблясък през деня им, включително и за три четвърти от родителите, които работят от вкъщи (съответно 76% и 75%) .

● Похапването (snacking)предлага и моменти на задоволство и спокойствие, като мнозинството от анкетираните отбелязват, че им е помогнало да откъснат мислите си от ситуацията тази година.

o 66% отбелязват, че „честото похапване е един от малкото източници на награда и удовлетворение в моя ден“, докато 65% вярват, че различните продукти за похапване са им донесли така необходимите моменти през последните няколко месеца.

Здравето и доброто състояние на духа са на първо място

Тъй като похапването се увеличава, нараства и фокусът върху здравословните продукти и съставки:

o Повече от половината възрастни в световен мащаб са разчитали на похапването по време на пандемията (54%), потвърждавайки, че това им е помогнало да се чувстват добре телом и духом в този период (64%).

o По-голямата част също твърдят, че у дома са по-внимателни в консумацията, като споделят, че са по-фокусирани върху продуктите, които ядат (57%), и че имат по-голям контрол върху порциите, защото у дома похапват по-често (66% ).

Начинът, по който потребителите купуват продукти за похапване, бързо се променя

● В световен мащаб онлайн пазаруването на храна е достигнало повратна точка, като почти половината от анкетираните купуват онлайн

o Половината от възрастните в световен мащаб казват, че са започнали да купуват продукти онлайн по-често, отколкото от магазини (47%), като 7 от 10 планират да продължат да пазаруват онлайн, дори и след като пандемията приключи (69%).

o Повечето казват, че пандемията им е показала толкова повече начини за купуване на продукти за похапване, за които не са знаели преди (57%), включително 3 от 10 споделят, че за някои продукти са узнали от социалните медии (28%).

Резултатите от нашето проучване не само подчертават стойността, която продуктите за похапване носят на семействата и хората, но ни помагат да разберем още по-добре увеличаващите се нужди на нашите потребители по целия свят, за да можем да продължим да се развиваме и да им предлагаме онези продукти, които те искат да похапват без значение от времето и мястото“, казва Ван де Пут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай