Митниците събраха 500 млн. по-малко

Митниците събраха 500 млн. по-малко | StandartNews.com

Подобряване на приходите ще се забележи от октомври, заяви Ваньо Танов

Около 1 млрд. лв. ще бъде неизпълнението на приходите на митниците до края на годината, ако не се промени картината, заяви директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. За първите седем месеца на годината митниците са събрали 4,354 млрд. лв., което е с 496 млн. лв. по-малко от плана на агенцията и с 87,4 млн. лв. по-малко спрямо миналата година. Според Танов обаче ще се забележи подобряване на приходите от октомври, като се очаква повишаване на приходите от ДДС и акцизи. Само от акцизи за седем месеца са събрани 2,195 млрд. лв., което е със 155 млн. лв. по-малко от плана. За сравнение Танов показа справка, според която приходите, събрани от агенцията в периода 2010-2013 г., растат с 10-11% годишно. За 2014 г. планирането на приходите е грешно, каза Танов. Било е планирано митниците да съберат 52% от приходите от ДДС, или повече от НАП. Не са отчетени и ваучерите за евтини горива за фермерите.

"В момента е много важно какъв ще бъде бюджет 2015", заяви Танов. Очакванията на хората за по-добър живот, по-високи пенсии не могат да се сбъднат, ако не се направи всичко възможно до края на тази година да се стабилизират нещата в приходната агенция, продължи той. По повод това, че е обвиняван в "непрозрачност", Танов обясни, че за годините, през които ръководеше агенцията, всички наети служители са минавали през конкурси и тестове.

"Сега само за тази година са назначени голям брой служители, взети отвън, без никаква процедура. В мобилните групи за проверка има служител с присъда, а оплакванията на фирмите за рекет растат", заяви Танов. "Пагубно е, че наредба номер 3 беше отменена и издадена наредба номер 1. Стъпка по стъпка вървяхме да се създаде електронна система и от излизането на продукта да има пълен контрол и то не от митнически служител, който има сърце, душа и джобове, а от система, на която не може да й се обадят по телефона и да й нареждат", заяви още Танов. Най-лоши резултати, според него, в момента отчитат митниците във Варна, Бургас, Пловдив и Югозападната митница.

Назначиха двама заместници на Танов

За зам.-директори на Агенция "Митници" са назначени Божидар Алексов и Розалия Димитрова. Те са предложени от директора на митниците Ваньо Танов, а заповедта за назначението им е подписана от министъра на финансите Румен Порожанов. Досегашният зам.-директор Чавдар Васев е освободен от длъжност по негова молба. Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специалност счетоводство и контрол и следдипломна квалификация международни икономически отношения и митническа политика. Той е експерт с дългогодишен опит в митническата и данъчната материя. Започнал е професионалния си път през 1991 г. в Столична митница, а от 1998 г. до 2008 г. заема различни ръководни длъжности в РМД София. От 2009 г. до момента заема ръководни позиции в Агенция "Митници" като например директор на дирекция "Акцизи". Ръководи проекта за Изграждане на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

Розалия Димитрова е магистър по неорганични и електрохимични производства в Химикотехнологичен и металургичен университет - София със следдипломна квалификация МИО и митническа политика в УНСС. От 1991 г. досега работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности от стажант до директор на дирекция. От 2011 г. е директор на дирекция "Митнически режими и процедури" в ЦМУ на Агенция "Митници". Участва в работата на Комитета по Митническия кодекс и групи на ниво Европейска комисия. Координира работата на митническата администрация на национално ниво. Награждавана е за постигнати резултати в подготовката на митническата администрация за присъединяването на България към ЕС и за принос към Световната митническа организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай