Мистерия с Газпром! Ще платят ли ако ги осъдим?

Страната ни обмисля да заведе арбитражно дело срещу руския монополист

Мистерия с Газпром! Ще платят ли ако ги осъдим? | StandartNews.com

Страната ни обмисля да заведе арбитражно дело срещу „Газпром“ по повод спрените доставки от руска страна през 2022 г., съобщи преди дни служебният министър на енергетиката Росен Христов. В момента се изготвят анализи и внимателно се следи какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка именно за движение в това направление, поясни той.

Енергийният експерт Красимир Манов смята, че редовното правителство трябва на всяка цена да се заеме с проблема.

"Новият министър трябва да бръкне надълбоко и да види за какво става въпрос. Не мисля, че „Газпром“ имат каквато е и да възможност да спечелят делото, защото става дума за недоставяне на определени физически количества природен газ по абсолютно изряден договор. Мисля, че ще ги осъдим, но е отделна тема дали ще платят. Ние ще сме от последните, които ще заведем дело. Предполагам, че делата ще завършат в полза на европейските корпорации и държави", каза Манов пред телевизия НоваНюз.

По думите му Христов нищо не е направил по темата с „Газпром“. "На базата на преглед на документи - за физически недоставени количества и пропуснати ползи, ще се изчисли размерът на иска. Това са възможно най-сложните дела - става въпрос за милиарди. В енергийната област има притеснение, че въпросният нов министър не е човек от системата и не е подготвен професионално, а има тежки проблеми, които да решава с летящ старт", коментира Манов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай