Министри спасяват тунела под Шипка

Министри спасяват тунела под Шипка | StandartNews.com

Отчуждения бавят обхода на Габрово, издирват 600 собственици на имоти

През последната година има голямо забавяне на проекта за западен обходен път на Габрово и тунел под връх Шипка. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова направи инспекция на напредъка на съоръжението.

Ще завършим изграждането на обходния път на Габрово в срок, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Тримата министри се ангажираха да окажат пълно съдействие за издаването на разрешенията за строеж, с което да се ускори завършването на проекта. Министър Московски заяви, че изграждането на тунел под Шипка (който е Фаза 2 от проекта за обхода) ще се финансира по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". "Вярвам, че след провеждането на тръжните процедури за другите пътни проекти ще реализираме икономия на средства, които ще насочим към изграждането на тунела", уточни министър Московски. Трансевропейският транспортен коридор 9 е от изключителна важност за България и наш приоритет е да развиваме транспортната инфраструктура по това направление, част от което са обходният път и тунелът под Шипка, категоричен бе министър Ивайло Московски.

Фаза 1 на проекта "Обход на гр. Габрово", която се изпълнява в момента, се финансира със средства от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. и е на стойност около 95 млн. лв. В нея са включени изграждането на 12 км нов път, 2 нови пътни възли, 4 нови моста и 1 малък тунел. Работи се и по рехабилитацията на 7 км съществуващ път, 2 пътни възли, 1 мост и по реконструкцията на 3 км съществуващ път. Министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивайло Московски обясниха, че сегашният кабинет е принуден да спасява един ужасно закъснял проект, който е бил поставен на трупчета от предшествениците му. Основният проблем са закъснелите процедури с отчуждаването. 600 собственици на имоти трябва да бъдат издирени и уведомени лично, за да бъдат спазени изискванията на закона.

 

 

 

Дончев: Има пари за иновации

"Проблемът с иновациите не се крие в липсата на пари. Финансиране има - публично и частно. Може би ни липсва увереност, самочувствие", заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума "Фабрика за иновации". По думите му България трябва да стане по-смела в областта на иновациите и да се възползва повече от възможностите за финансиране. Според Дончев икономиката отчаяно се нуждае от промяна и иновациите са това, което може да стимулира тази промяна. По думите му една от основните нужди на България в областта е свързана със създаването на среда, която да подкрепя иновационния процес както в обществен, така и в политически и емоционален план. "Иновацията е по-скоро процес, а не рядко случващо се откритие", каза вицепремиерът. "Иновациите сега се раждат в екип, което е още по-голямо предизвикателство", допълни той. Нужно е място, където "да се предава добрата енергия", смята вицепремиерът. По думите на Красен Хинков, съосновател и директор Бизнес развитие от Innovation Starter Box, предизвикателствата сега са още по-големи, защото цикълът на технологичните иновации се ускорява.

Бизнесът осъзнава добре ролята на иновациите и възможностите, които предлагат те. За 51% от компаниите иновациите са конкурентна необходимост, каза Хинков, позовавайки се на ново проучване. Данните от него показват, че 74% от главните изпълнителни директори смятат, че иновациите и оперативната ефективност на компаниите са еднакво важни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай