Или сме най-богати, или сме най-тъпи! Шокиращи разлики в цените

Ще направим всичко възможно българите да плащат нормални надценки, каза Никола Стоянов

Или сме най-богати, или сме най-тъпи! Шокиращи разлики в цените | StandartNews.com

Ще направим всичко възможно българите да плащат нормални надценки, каза Никола Стоянов

Германците купуват с 40% по-евтино краве масло, отколкото българите. Единствената държава, в която яйцата са по-скъпи от нашите, е Австрия. В Чехия най-ниските цени за литър мляко започват от 2 лв., а най-високите в търговската мрежа са 3,50 лв. В съседна Румъния олиото започва с цена от 2,65 лв. Данните са от проверките, които търговските ни аташета правят по магазините в 7 европейски страни.

Това съобщи в интервю пред "Стандарт" министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той поясни, че в обхвата на това събиране на данни засега влизат 7 европейски държави (Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия).

"Публикуването на тази информация е още един начин да изпратим категорично послание към търговците у нас, че държавата няма да се задоволи с формални заявления от тяхна страна. Няма как при по-ниски цени на горивата, по-ниски разходи за транспорт и по-ниски разходи за заплащане, българите да плащат по-скъпо за същите хранителни продукти от германци, французи, чехи, румънци, гърци. Това може да е било подминавано през годините, но това правителство ще направи всичко в рамките на закона, за да гарантира на българските граждани, че плащат нормални търговски надценки", категоричен е Никола Стоянов.

Още анализи и интервюта по горещи теми и любопитни четива - търсете във вестник "Стандарт". Петъчният брой вече е на вестникарския пазар!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай