Петък,

Министър покани саудитски компании да добиват суровини

От: Стандарт -
1069
Министър покани саудитски компании да добиват суровини
A
A
A

През миналата година България отчита двоен ръст на износа за Кралство Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е рекордна стойност за 10-годишен период назад.

Това стана ясно, по време на посещение на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд. Той участва в международния форум „Future Investment Initiative“, който е едно от най-авторитетните събития в региона. Участие в него взимат представители на над 100 държави.

Инвестиционна карта на България на база суровините, които се добиват у нас, бе представена от министър Стоянов по време на среща с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Кралство Саудитска Арабия.

Компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството и да се проучат възможностите за партньорство. България бе поканена и да представи възможностите за инвестиции и капацитета на минно-добиваната си промишленост по време на отраслов форум в Рияд.

„Страната ни има сериозни традиции и това е сфера, в която може да си партнираме“, подчерта министър Стоянов. Интерес има както към възможностите за концесии у нас, така и за използване на опита на български компании в минно-добиваната индустрия на Саудитска Арабия, стана ясно по време на срещата. Двамата министри коментираха и развитието на зелената енергия и възможностите за обмяна на опит и стартиране на съвместни проекти.

България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия. Това бе обсъдено по време на среща на министър Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на „SABIC“. Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки. „България може да предложи много – и като стратегическо географско положение и като условия за бизнеса“, посочи министър Стоянов. Той акцентира и на повишения интерес от редица чуждестранни компании към България през последните месеци. Участниците в срещата обсъдиха и последствията върху глобалната икономика от поредицата от кризи.

„SABIC“ е компания, която работи в около 50 държави и има над 31 000 служители. Нетните ѝ приходи през 2021 г. са 6,15 млрд. щ.д. Общите активи на компанията в края на 2021 г. са 78,7 млрд. щ.д.

Участие в първия ден от форума „Future Investment Initiative“ взеха още министри от Франция, Гърция, Финландия и от държавата-домакин, а събитието беше открито от престолонаследника и министър-председател Н.Кр.В. принц Мохамед бин Салман. В рамките на 3 дни мениджъри на едни от най-големите световни компании, политици и инвеститори ще обсъдят новите глобални пътища на инвестициите и тенденции в световната индустрия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията