Сряда,

Министър ни зарадва за туристическия сезон

От: Иван Ангелов, сн. БТА, архив -
1016
Министър ни зарадва  за туристическия сезон
A
A
A

За този летен сезон прогнозите са, че ще има повишаване на броя на гостите с 5-7% в сравнение с рекордната за сектора 2019 година. Това обяви днес в курорта "Св.св. Константин и Елена" край Варна министърът на туризма Илин Димитров.

Той припомни, че България е на шесто място в света по възстановяване на бранша. Бизнесът е активен, базите ни са прекрасни, големият въпрос е какво качество на услугите ще бъде предложено, допълни министърът. И уточни, че страната ни очаква традиционно много гости от Румъния, но ще има увеличение и при летовниците от Полша, Чехия, Израел.

Той посочи, че туристическият бранш „внася“ около 25 хиляди работници годишно. По думите му и през тази по традиция ще бъдат наемани служители от страните от Средна Азия. Родните работодатели обаче вече гледат и към Индия, Непал, Бангладеш. За липсата на достатъчно кадри министърът посочи, че е нужна дългосрочна стратегия за преодоляването на проблема, която би следвало да е приоритет за следващия редовен кабинет.

За приемането на държавния бюджет за тази година Димитров посочи, че ще настоява да се запази ставката от девет процента ДДС за сектора. По думите му трябва да бъдат отделени и повече средства за национална реклама.

Димитров припомни, че в края на май у нас ще пристигнат повече от 20 министри на туризма и делегати от 40 държави за регионална среща на Световната организация по туризъм. България е кандидат за Изпълнителния съвет и ако това стане факт, има шанс президент на организацията да бъде българин, каза Димитров.

На въпрос дали през настоящото лято ще има някакви промени на правилата за къмпингуване, той посочи, че това изисква изменения в много закони,  които трябва да бъдат предложени от редовен кабинет.

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър Димитров откри днес официално новия летен туристически сезон. Празника уважиха министри, депутати, представители на дипломатическия корпус в страната, на местната и държавната власт, бизнеса, неправителствения сектор, академичната общност.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com