Министър даде ултиматум за летище София

Няма да има компромис за концесионера, каза Христо Алексиев

Министър даде ултиматум за летище София | StandartNews.com

Ако концесионерът на летище София не започне да работи както е обещал в техническата оферта, няма да има никакъв компромис. Това коментира вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в отговор на журналистически въпроси. Той потвърди, че Европейската комисия има коментари по сигурността на столичното летище.

"Това е ангажимент на концесионера. Преди две седмици имах среща с представителите на концесионера на Летище София и президента на летище „Мюнхен“, които са в консорциума по този въпрос. Те се ангажираха много сериозно за решаване на въпросите със сигурността и с качеството на обслужване“, каза вицепремиерът Алексиев.

Той е категоричен, че в момента са предприети „много сериозни“ мерки под натиска на държавата – текат обучения на персонала, осигурява се и допълнителна техника.

Да се надяваме коментарите да бъдат отстранени при предстоящата проверка на Европейската комисия. Ако това не се случи, държавата ще предприеме и най-строгите мерки срещу това нехайство. Стигнахме дотам, че концесионерът, който трябваше да управлява по-добре летището, явно е занижил сигурността там“, коментира Алексиев.

Той уточни, че по договор се предвиждат санкции, които са доста сериозни и ако неизпълнението продължава, може да се предприеме и прекратяване на концесията.

Припомняме, че в средата на миналия месец инспектори от Европейската комисия са направили тайна проверка на сигурността на Летище София и са успели да прекарат забранени предмети през рентгена.

Европейската комисия ще изготви окончателен доклад с анализ и заключения. В много негативен сценарий, ако този доклад е отрицателен, може да се стигне до по-чести проверки на летището, а в много малко вероятен сценарий България и Летище София могат да бъдат третирани като трета страна за европейската авиация, съобщава bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай