Министър даде отговор! Решението за протестите

Какви са начините за успокояване на ситуацията

Министър даде отговор! Решението за протестите | StandartNews.com

Държавата даде решаващ отговор как ще се реагира на протестите на зърнарите. 

Министърът на земеделието Кирил Вътев покани на среща представителите на инициативния комитет за провеждане на земеделския протест.

"Кабинетът на Николай Денков и Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния интерес. Като част от този кабинет, аз няма да допусне да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребителите", пише в отвореното си писмо-покана министър Вътев.

Той уверява фермерите, че в нощта на 15-и срещу 16-и септември, след решението на Европейската комисия да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. В тези разговори се настоява Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

За да бъде уточнена българската позиция обаче, е нужно участието на браншовите организации, пише земеделският министър и подчертава, че представители на тези организации са добре дошли в агроведомството по всяко време.

В заключение Кирил Вътев информира земеделците, че след обсъждане в Министерски съвет на декларацията от инициативния комитет, формулираните искания в 5 точки са удовлетворени. Остава прецизирането само в точка 1, която засяга вноса на храни от Украйна.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие формулира пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед.

До 30 септември на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай